Luis Miguel Rocha: “Cartile mele nu sunt religioase, sunt despre oameni”

Scriitorul portughez Luis Miguel Rocha, autorul volumului “Ultimul papa”, aparut la Editura Tritonic, va fi prezent in Romania saptamana viitoare si se va intalni cu publicul pe 4 iunie la Bucuresti si pe 5 iunie la Sibiu. Cu aceasta ocazie, inainte de a porni spre noi, scriitorul a dat cateva raspunsuri despre cartile lui si in special despre romanul “Ultimul Papa”, care combina faptele reale si fictiunea, intr-o povestire palpitanta centrata pe moartea misterioasa a Papei Ioan Paul I, in 1978.

In cartile dumneavoastra, fictiunea intalneste realitatea. E mai simplu sa scrii despre lucruri imaginare sau despre fapte reale?

E mai usor sa scrii despre lucruri imaginare, pentru ca tu stabilesti regulile. Cand vorbesti despre chestiuni care s-au intamplat in realitate, trebuie sa ramai credincios evenimentelor, nu poti sa infrumusetezi scenariul.

Cum v-ati dat seama ca istoria – si in special istoria Bisericii Catolice – ar fi un subiect bun pentru scrierile dumneavoastra?

Istoria m-a gasit pe mine. Nu ma intereseaza Vaticanul in mod deosebit. Numai ca lucrurile care nu trebuia sa ramana sub tacere m-au gasit pe mine, deci a trebuit sa spun povestea mai departe.

Cand ati publicat „Ultimul papa”, cartea despre Papa Ioan Paul I, care credeati ca va fi reactia Vaticanului?

Exact cea pe care a avut-o: de tacere prudenta. Toti au citit-o, dar nimeni nu a spus absolut nimic. Ei stiu ca e vorba de un caz sensibil, pe care nu il au sub control, asa ca e mai bine sa taca. Buna decizie.

In urmatoarea carte, “The Holy Bullet” e vorba din nou despre Papa, de data aceasta Ioan Paul al II-lea. De unde vine aceasta fascinatie pentru papi?

Era la pachet cu prima carte. Din moment ce m-am ocupat de aceea, a trebuit sa o fac si pe aceasta.

Cand veti termina cu papii, care va fi urmatorul subiect al cartilor dumneavoastra?

Iau lucrurile pe rand. Deocamdata mai am cateva carti despre papi.

Va veti afla in Romania pentru cateva zile. Ati citit vreo carte a unui scriitor roman?

O sa public cartea unui autor roman in Portugalia. Sunt un fan al literaturii romane.

Va rog sa adresati cateva cuvinte fanilor romanelor dumneavoastra, celor care vor veni sa va vada la Bucuresti si la Sibiu.

Vreau sa le multumesc ca ma citesc. Sper sa vina si sa ma asculte vorbind despre acele lucruri adevarate care le afecteaza viata. Cartile mele nu sunt religioase, sunt despre oameni. Dar oamenii au creat religia si chestia asta ne afecteaza intr-un mod negativ.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.