Vrei sa te insori cu mine… sau sa-ti pierzi jobul?

Raspunzand invitatiei primite de la The Light Cinema, am fost aseara sa vad “The Proposal” (”Vrei sa te insori cu mine?”), o productie 2009 cu Sandra Bullock si Ryan Reynolds, doi actori pe care ii indragesc de ceva vreme – pe ea, incepand nu, nu cu “Speed”, ci cu “Miss Congeniality”, pe el incepand cu “Van Wilder”. Judecand dupa synopsis, banuiam ca o sa fie o comedie romantica draguta, dar a fost mai mult de atat: a fost o comedie reusita!

Si cum sa nu fie asa? Cum sa nu te bufneasca rasul vazand cum un ditamai editorul care nu are “cartea verde” se lupta sa ramana in SUA, cerandu-i asistentului sa se insoare cu ea ca sa nu fie deportata? Si daca ar fi fost vorba de o simpla semnatura la primarie, probabil ca era floare la ureche. Numai ca pentru a ajunge la semnatura respectiva, Margaret Tate, sefa cea scortoasa si afurisita a lui Andrew Paxton – zisa si Amanta lui Satan – are de trecut prin multe chinuri: in primul rand, trebuie sa-l ameninte pe asistentul care o uraste de moarte ca daca n-o ia de nevasta, il concediaza, apoi sa-l fenteze pe agentul de la imigrari, dupa care trebuie sa accepte conditiile pe care le pune Andrew pentru a fi de acord cu sarada (si anume promovarea lui in functia de editor, publicarea unui manuscris ales de el si cererea in casatorie ca la carte, facuta in genunchi pe strazile New Yorkului), iar in final n-are incotro si merge tocmai in Alaska sa cunoasca familia asa-zisului logodnic.

Daca la primele puncte parea sa se descurce onorabil, cand a venit vorba de vizita la familia lui Andrew, lucrurile nu au mai stat chiar asa de simplu: Sitka Alaska s-a dovedit a nu fi totuna cu elegantul si confortabilul New York, familia “dovlecelului” mai ca nu a sufocat-o cu atata atentie, un vultur i-a furat telefonul, femeile familiei au dus-o la striptease, bunica a pus-o sa scandeze incantatii in jurul unui foc aprins in padure, singurul computer din oras functiona cu monede de 10 centi, iar “viitorul sot” a aruncat-o din barca direct in apa inghetata. Asadar, nu prea o sa vedeti scene de dragoste, ci mai degraba acide si ironice – cu toate ca la un moment dat apare si ceva nuditate, dar nu la modul erotic, ci amuzant. Si oricum, Sandra Bullock arata de exceptie la cei 45 de ani pe care ii are.

Nunta este intrerupta abrupt, in cele din urma, malefica sefa recunoaste ca voia sa se marite doar ca sa nu fie deportata, dupa care se preda agentului care moare de nerabdare sa o expedieze in Canada natala. Numai ca situatia se rastoarna din nou, dupa cum o sa vedeti cand vizionati pelicula!

Poate ca “The Proposal” (”Vrei sa te insori cu mine?”) nu e cea mai cea comedie a inceputului de mileniu si cei mai pretentiosi dintre voi vor stramba din nas, dar, cu siguranta, oricat de deprimati ati fi, filmul asta o sa va faca sa radeti in hohote de multe ori, atat prin comicul de situatie, cat si prin cel de limbaj. Daca vreti sa va convingeti, dati o fuga la The Light Cinema!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.