“Afluenza” – de ce lumea moderna e nefericita si cum se poate insanatosi

Acum ceva vreme va invitam sa va faceti analizele (adica un test pe internet) pentru a vedea cum stati cu sanatatea nu fizica, ci psihica. Oliver James este cel care a pus acest test la inceputul unei carti pe care oricare dintre noi ar trebui sa o citeasca si care se numeste simplu “Afluenza”.Cine e Oliver James? Un om ca toti oamenii, psiholog de meserie, devenit ulterior jurnalist si scriitor, dar care si-a dat seama de o chestiune foarte importanta si anume faptul ca valorile lumii contemporane sunt gresite si ca tot mai multe persoane sunt afectate de ceva asemanator unui virus, pe care l-a numit Afluenza. Ce inseamna ca esti contaminat cu Afluenza? Inseamna ca esti depresiv, dependent de diverse lucruri de care in mod normal nu ar trebui sa fii (precum consumul de droguri), ca esti plictisit, desi ai avea toate motivele sa nu fii asa si ca ai o permananeta stare de ingrijorare. Inseamna ca, desi teoretic esti o persoana de succes, esti tulburat emotional. Cum se ajunge la Afluenza? Daca traiesti intr-un stat dezvoltat, care a imprumutat multe dintre “valorile” americane, unde s-a nascut Afluenza, atunci ai toate sansele ca virusul sa te atinga si pe tine.

Asta inseamna ca ideile tale pentru o viata normala se rezuma la a avea un renume social, la a munci in exces, la a avea un job pe care de regula il detesti (insotit de o vesnica teama ca ti-l vei pierde), la a-ti cumpara o casa mai mare decat iti permiti de fapt, la a-i invidia pe altii pentru bunurile lor, la a-ti achizitiona lucruri de care nu ai nevoie (ci doar pentru ca ai vazut o reclama sau pentru a te lauda cu ele in fata altora), la a simti o permanenta dorinta de a aduna mai mult – insotita de o permananenta frustrare ca nu ai suficient (desi in realitate ai tot ce-ti trebuie), la a-ti forta copilul sa ia 10 pe linie si la a-l desconsidera daca nu face asta – si multe altele. Nimic despre o viata de familie implinita, despre a-ti incuraja copilul sa-si descopere talentele si placerile, despre a iesi cu prietenii in oras, despre a face ceva pentru linistea ta sufleteasca. Suna cunoscut, nu?

Oliver James expune de-a lungul volumului analize despre cat de mult a afectat Afluenza pana acum diferite state ale lumii, rezultatele fiind obtinute in urma interviurilor directe cu persoane care traiesc in zonele respective. Cele mai afectate sunt tarile in care “ego”-ul este cel mai important, in care fiecare vrea ca el insusi sa fie cel mai bun, in care consumerismul a pus stapanire pe mintile (si deopotriva sufletele) populatiei, in care munca este incurajata in detrimentul familiei (de exemplu, femeile care aleg sa aiba copii si sa-i creasca pana la trei ani sunt privite cu dispret), in care diferentele de venit intre paturile sociale sunt uriase, in care CE AI este mai important decat CE ESTI, in care daca nu arati ca in reclame, esti urat si daca nu ai ultimul model de iPod, esti depasit – adica tarile care au drept model SUA si Marea Britanie (Australia, Singapore, Noua Zeelanda etc.)

La polul opus stau Rusia si China, tarile in care virusul american nu a ajuns (inca) sau nu a prins, datorita culturilor traditionale puternice si modurilor de viata total diferite de cele americane, daca nu chiar ostile. Spre exemplu, in Rusia, lasand la o parte “mogulii”, care sunt la fel de afectati de virus ca si americanii, oamenilor din popor nu le pasa daca au sau nu ultimul model de iPod pentru ca e foarte posibil sa nu-l aiba nici pe primul. Tot aici, inca nu s-a deschis vreo cafenea Starbucks (la vremea scrierii cartii). In China, mai spune James, filosofia nu este ca “eu sunt cel mai important, trebuie sa fac ceva pentru mine”, ci “cei din jur sunt importanti, trebuie sa-i ajut si asa ma voi ajuta si pe mine”. De asemenea, Danemarca este o tara fericita, arata autorul, in care tulburarile emotionale sunt foarte scazute, deoarece sistemul pune accentul pe bunastarea fizica si psihica a persoanei si pe relatiile umane: “In acest scop, ei au abolit practic saracia, iar atunci cand apar infractori acestia sunt priviti ca oameni tulburati care au nevoie de ajutor, nu de cenzura si incarcerare. […] Danemarca a acordat mamelor cu copii mici subventii masive pentru gradinita, iar inainte de asta un an de concediu de maternitate, plus posibilitatea de a beneficia de ajutoare sociale inca doi ani pentru fiecare copil […]… distanta dintre bogati si saraci e foarte mica, iar politicile lor de mediu sunt exemplare.”

E posibil sa ramai sanatos si dupa ce ai atins succesul? Poti sa ai o cariera frumoasa si fara sa te privesti ca pe o marfa care se vinde? Poti sa scapi de tirania publicitatii care incearca sa-ti vanda nonvalori ambalate frumos, de mania cumparaturilor si de refugiul in alcool, droguri sau sex la intamplare? Psihologul zice ca da si recomanda lucruri de bun simt, pe care multi le-au uitat sau poate ca nu le-au stiut niciodata:

– Sa ai o vointa pozitiva (nu sa “gandesti pozitiv”)
– Sa inlocuiesti motivatiile extrinseci cu cele intrinseci
– Sa vrei sa fii frumos, nu atragator
– Sa consumi ce ai nevoie, nu ceea ce publicitatea vrea sa te faca sa crezi ca ai nevoie
– Sa satisfaci nevoile copiilor tai si sa ii educi, nu sa-i “speli” pe creier
– Sa te bucuri de maternitate/paternitate
– Sa fii autentic (nu sincer), dinamic (nu hiperactiv) si ludic (nu jucator)

Parca v-am facut curiosi, nu? Oricum, sa stiti ca Oliver James e mult mai structurat si mai corent decat mine, va veti convinge citind cartea. O gasiti pe site-ul Editurii Vellant. Si nu e cazul sa va speriati ca va veti plictisi sau ca va veti rataci in jargon, pentru ca, desi e scris de un psiholog, volumul nu foloseste un limbaj specializat, ci unul foarte accesibil.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.