“Bravul soldat Svejk” la ANIM’EST 2009

“Bravul soldat Svejk” (”The Good Soldier Shweik”), in regia lui Robert Crombie, a rulat pe 6 octombrie la Cinematograful Elvira Popescu din Bucuresti, in cadrul Festivalului International de Film de Animatie ANIM’EST 2009. Pelicula face parte din competitia Anim’est, categoria lung metraj.

Sa va povestesc filmul este, probabil, inutil, cartea lui Jaroslav Hasek trecand prin mana tuturor la un moment sau altul din viata noastra (in plus, unde ar mai fi placerea sa il vedeti si voi?). In cazul meu, s-a intamplat acum vreo 20 de ani. Fiind copil la vremea respectiva am privit cartea prin perspectiva varstei. Nu puteam decat sa ma amuz de aventurile eroului in cauza. De atunci nu m-am mai intersectat cu povestea.

Vazand acum filmul de animatie ce are la baza cartea amintita mai devreme am privit cu totul altfel. Bineinteles ca este evidenta satira la adresa conducatorilor si a ignorantei de care acestia dau dovada in ceea ce ii priveste pe oamenii de rand. Razboiul (Primul Razboi Mondial) iscat din orgoliile catorva imparati si sefi de stat face milioane de victime (”dar niciun imparat sau presedinte nu s-a aflat printre ele”… exceptandu-l pe Printul Ferdinand, bineinteles, pretextul acestui razboi). Toate ororile unui razboi de o asemenea amploare sunt privite cu un umor negru care reuseste sa smulga zambete sau uneori chiar rasete mai zgomotoase. Totusi, ceva te retine sa te tavalesti de ras: desi aventurile lui Svejk sunt mai mult decat amuzante, ironia din spatele lor te face sa iti pui intrebari pe care la varsta de 10 ani cand ai citit cartea nu ti le puneai.

Pana si tehnica folosita in realizarea acestei animatii pare sa adauge un graunte in sacul plin de ironie si sarcasm. Intr-o vreme in care foarte multi se bat in efecte speciale, in 3D-uri, 6D-uri, in animatii din ce in ce mai realiste, productia de fata foloseste tehnici clasice, filmul avand un pic din aerul celor de acum 50 de ani sau chiar mai vechi. Poate nici nu se putea altfel. Cred ca un film folosind tehnici moderne de animatie ar fi transmis mult mai putine.

Mai puteti vedea “Bravul soldat Svejk” in seara asta la Cinema Union incepand cu ora 18.00. V-as sfatui sa nu il ratati pentru ca va va aminti un pic de copilarie si, in acelasi timp, veti trai o experienta total diferita de cea de atunci.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *