“Circul Vesel”, povestea unor destine de artisti

Am fost saptamana trecuta la Sala Elvira Popescu pentru lansarea documentarului original HBO “Circul Vesel”, in regia lui Claudiu Mitcu. Documentarul are in centrul lui povestea familiei Zdebschi, din care fac parte unii dintre cei mai in varsta artisti de circ din Romania.

Toma Zdebschi este cel care a adus Circul Globus in Romania, in 1922, cand la noi in tara nu exista nicio companie de circ. Ceh la orgine, Toma s-a stabilit aici definitiv si alaturi de familia lui a realizat numeroase spectacole. Fiul sau Carol (84 de ani), alaturi de sotia sa Mina (75 de ani), sunt protagonistii acestui documentar, in care isi spun povestea vietii si puncteaza elemente din istoria circului Globus si ulterior, a Circului Vesel. De la ei aflam ca de 50 de ani impart impreuna si bune si rele, iar in prezent, desi retrasi din activitate, inca pastreaza afisele, pozele, un vagon pe care il tin in curte si… pe Pichi, unul dintre cainii pe care ii dresa Carol pentru numerele sale de scena (si care a decedat la scurt timp dupa filmari).

Carol si Mina sunt filmati in curtea lor din cartierul Rahova din Bucuresti, unde isi amintesc cand mai tristi, cand mai amuzati despre spectacolele tinute in perioada comunista, precum si despre faptul ca numele circului privat adus de Toma (Globus) a fost preluat cu forta de catre Circul de Stat, iar angajatii au ramas fara serviciu. Nevoiti sa munceasca in uzine, unii s-au recalificat, dar Carol a lucrat in continuare pe la diverse companii de circ. Dupa ce s-a casatorit cu Mina, cei doi au fondat Circul Vesel si si-au alcatuit propriile spectacole cu care mergeau prin tara. Nu le-a fost usor sa se descurce si au fost nevoiti sa faca unele compromisuri, avand in vedere ca autoritatile impuneau ca angajatii sa aiba anumite tinute de scena, iar afisele sa contina si lozinci pro regim. Cu toate greutatile, Circul Vesel a mers mai departe pana la Revolutie, cand cei doi s-au pensionat.

Desi au o fiica impreuna, Carol si Mina nu au avut timp sa se ocupe de ea in copilarie si fata a crescut cu bunicii, dar parintii ei au stiut sigur ca nu vor ca Rica sa ia drumul circului, ci sa-si gaseasca o meserie de viitor. Viata de nomad si petrecerea sarbatorilor in vagonul lor, prin tara, erau lucruri care nu se mai potriveau cu timpurile noi.

De-a lungul documentarului ajungem sa ii cunoastem si pe Traian Ganea, fost angajat al lui Toma Zdebschi si pe Vasile Rusu, unul dintre cei mai spectaculosi fosti angajati ai lui Carol, care facea numere de Yoga foarte apreciate de public.

Desi atinsi de batranete cu totii, vechii artisti mai pastreaza inca acea sclipire magica in ochi atunci cand vorbesc despre vremurile de demult. Carol ne prezinta cateva numere de magie, Vasile ne arata cum se contorsiona, desi recunoaste ca e ceva mai “ruginit” ca in tinerete, iar cainele Pichi e atat de batran incat nu mai raspunde la comenzile fostului sau dresor. Tonul documentarului este unul tragi-comic, iti transmite si nostalgia batranilor si suferintele lor, dar si seninatatea pe care s-au straduit sa si-o pastreze mereu.

Dupa vizionare, luminile s-au aprins si pe scena au urcat, alaturi de regizorul Claudiu Mitcu, “personajele” principale ale documentarului sau. Carol, Mina si Vasile au fost apaludati indelung si, cu simplitatea oamenilor neobisnuiti cu scena moderna si cu lacrimi in ochi, ne-au multumit cum s-au priceput mai bine pentru faptul ca am fost acolo si le-am ascultat povestea.

“Circul Vesel” are premiera la HBO Romania pe 25 martie, la ora 20.00.
Un preview al documentarului, alaturi de alte detalii puteti vedea aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *