“Jurnal rusesc”, un tablou fidel al Rusiei lui Putin

Editura Meteor Press a publicat de curand volumul “Jurnal rusesc”, apartinand ziaristei Anna Politkovskaia, o carte controversata, care pune punctul pe “i” in ceea ce priveste regimul Putin si atitudinea poporului fata de acesta.

Anna Politkovskaia a fost corespondent special la Novaia Gazeta si o mare luptatoare pentru drepturile omului. Jurnalul ei se intinde pe aproape doi ani, din decembrie 2003 si pana in august 2005 si surprinde toate evenimentele politice si sociale importante care au avut loc in perioada respectiva in Rusia: alegerile parlamentare, realegerea lui Putin, grevele si protestele impotriva unor legi nedrepte, dar si intamplari dramatice din Cecenia, Ingusetia, Osetia de Nord.

Politkovskaia inchide in “Jurnal rusesc” toate trasaturile guvernarii Putin – alegerile fraudate, suprimarea opozitiei politice, distrugerea independentei presei si prezenta cenzurii drastice, programul guvernamental lipsit de idei concrete si de solutii la problemele poporului -, precum si alte situatii caracteristice perioadei: intimidarea maselor, raspandirea fricii, rapirile, torturile, crimele abominabile. Jurnalista scoate la iveala toate metodele de sufocare a democratiei si arata cu degetul autoritatile care incalca drepturile omului, care sunt de parere ca rusii au nevoie de un “stapan” care sa ii conduca si care se bazeaza pe teroare pentru a-si pastra functiile. Nu uita sa ii sublinieze nici pe incompetentii si coruptii care sunt promovati la ranguri inalte doar pentru ca stiu sa-l aplaude pe liderul de la Kremlin si nici pe aceia care aleg sa paraseasca Rusia pentru totdeauna, scarbiti de indiferenta celor aflati la putere fata de problemele lor si de atrocitatile care se comit in numele “traditionalismului rusesc”.

Politkovskaia isi risca propria viata in investigatii, este amenintata si terorizata, dar nu se descurajeaza niciodata, fiind de parere ca Vestul nu va face nimic pentru a inlatura coruptia si grozaviile care se petrec in Rusia, ci libertatile trebuie castigate din interior. Numai ca poporul nu mai are credinta in bine: “Vad ca oamenii isi doresc o viata mai buna, dar ca sunt incapabili sa-si transpuna dorinta in realitate, si ca, pentru a dismula acest adevar, se concentreaza asupra aspectelor pozitive si pretind ca ceea ce este negativ nici nu exista.”

Pe 7 octombrie 2006, Anna Politkovskaia a fost gasita impuscata in liftul blocului in care locuia. Suspecti erau cativa agenti FSB (serviciul secret rusesc), dar nimeni nu a fost condamnat.

Cartea “Jurnal rusesc” se lanseaza astazi de la ora 17.00, la Diverta Magheru. Invitatii evenimentului sunt Zoe Petre, Ioana Avadani, Adrian Cioroianu si Bedros Horasangian.

Share

One thought on ““Jurnal rusesc”, un tablou fidel al Rusiei lui Putin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.