“Sexus”, un roman al trairii libere

Cautam de multa vreme trilogia “Rastignirea trandafirie” a scriitorului american Henry Miller si iata ca anul acesta Editura Polirom a inceput sa o publice. Pana acum au aparut “Sexus” si “Plexus” – aceasta din urma chiar saptamana trecuta – si in curand va fi lansat si volumul “Nexus”.

“Sexus” este primul roman al trilogiei, scris in 1949, roman care o socat SUA intr-atat de tare incat a fost interzis imediat si a ajuns sa fie publicat in Franta, unde se pare ca editorii si publicul aveau alta parere despre literatura erotica. Sigur ca romanul lui Miller este mai mult de atat, in sensul ca, pe langa scenele de erotism si pornografie descrise cu o mare franchete, gasim si filosofeli despre viata si societate, despre parcursul scriitorului Miller si despre dramele lui artistice, legate de cele existentiale: “Nici un om nu ar asterne vreun cuvant pe hartie daca ar avea curajul sa traiasca intr-adevar lucrurile in care crede.”

Imbinand autobiografia cu fictiunea, asa cum face si in alte scrieri, autorul ne ofera in “Sexus” peste 500 de pagini de literatura de calitate, de care nu vrei sa te desparti prea usor. La Miller, viata este pe primul loc, simtirea este esentiala. Iesirea din limitele impuse de societate si de epoca in care traieste si asezarea “trairii” pe primul loc sunt conditii obligatorii pentru evolutia armonioasa a unui caracter: “Cu totii suntem vinovati de crima, crima de a nu trai din plin. Dar cu totii suntem virtual liberi.”

Sexul este firul dupa care se ghideaza viata personajului Henry, iubirea il atinge numai la nivel cerebral, pentru ca fizic el nu este al unei singure femei, ci al tuturor. Chiar daca are momente in care este literalmente torturat de sentimentele pe care le are pentru o femeie, acest lucru nu-l impiedica sa se implice sexual cu fosta sotie sau cu alte individe cunoscute intamplator. In ceea ce priveste banii, acestia sunt un mijloc, nu un scop, iar prietenii instariti nu au nicio problema in a-l imprumuta mereu sau chiar in a-i darui sume importante, subjugati fiind de aura lui de artist si de sinceritatea cu care ii trateaza.

Actiunea urmeaza un plan al prezentului, dar in acest plan sunt inserate constant intamplari din trecut sau fapte din viitor, multe dintre ele din domeniul eroticului, fie legat de personajul principal, fie de alte caractere mai mult sau mai putin importante. Personajele sunt puternice, bine conturate si analizate la sange atat prin faptele lor, cat si prin observatiile directe ale autorului.

Sigur ca, in 2010, “Sexus” nu are cum sa mai fie considerata o carte obscena sau socanta, asa cum a fost catalogata la data scrierii, ci doar foarte explicita sexual in anumite pasaje. In rest, cum spunea Maxwell Geismar, “este o poveste fascinanta, o epopee biografica, sociala si estetica”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *