Anim’est a inceput pe 8 octombrie cu “Iluzionistul”

Festivalul International Al Filmului de Animatie Anim’est 2010 s-a deschis pe 8 octombrie, cu proiectia “Iluzionistul/L’Illusionniste” (productie Marea Britanie/Franta 2010) a lui Sylvain Chomet, cu un scenariu adaptat dupa originalul lui Jacques Tati.

Ca sa respectam ordinea faptelor, trebuie spus ca mai intai s-a umplut sala de la Cinema Patria, in special cu tineri, apoi, la vreo 20 de minute dupa ora 19.00 au urcat pe scena organizatorii, care ne-au declarat ca aceasta editie este una aniversara: in 2010 se implinesc cinci ani de Anim’est, timp in care festivalul a crescut, si-a castigat respect si admiratie, iar oaia Anim’est a ajuns sa aiba cinci picioare. 🙂

Directorul festivalului, Mihai Mitrica, a multumit partenerilor fara de care festivalul nu ar fi fost posibil, precum si publicului care a umplut salile de proiectie la fiecare editie. Vlad Ilicevici, directorul executiv al Anim’est a tinut si el sa multumeasca CNC-ului pentru suma acordata in sprijinul organizarii festivalului si sa ii transmita aceluiasi CNC ca “habar nu are de ce suma am avea nevoie de fapt”.

Dupa ce organizatorii au coborat de pe scena, in locul lor a urcat un magician care a performat cateva trucuri, spre incantarea publicului de toate varstele, dar mai ales a celui sub 10 ani.

In jur de ora 20.00, a inceput prima proiectie de la Anim’est 2010, “Iluzionistul”, un film care exprima pe un fundal comic drama unui magician a carui existenta nu-si mai avea rostul. Pentru ca spre sfarsitul anilor ‘50 numerele de magie erau in declin, in timp ce din urma veneau tare concertele de muzica rock.
Nevoit sa se mute din oras in oras in cautarea unui teatru care sa-i accepte vechile numere de magie, magicianul e nevoit sa faca si compromisuri, sa accepte sa-si faca numerele si in baruri, si la petreceri, si in calitate de “closing act” pentru trupele rock aflate pe val. Insotit in peregrinarile lui de un iepure extra amuzant (gras si afurisit, care musca pe toata lumea care se apropie de el), precum si de o tanara in cautarea propriei feminitati, iluzionistul nu are incotro si isi mai ia si cate o a doua slujba. Dar nimic nu pare sa il multumeasca sau sa il vindece de durerea de a vedea ca magia este o arta care moare. Concluzia trista la care ajunge si pe care i-o impartaseste si fetei este ca magicienii nu exista.

“Iluzionistul” mai poate fi vazut in cadrul Anim’est joi, 14 octombrie, de la ora 18.30, la Cinema Patria.

Programul de maine este urmatorul:

Marti, 12 octombrie

CINEMA PATRIA

11.30 Monstri contra extraterestri
14.30 Competitia Internationala 1
16.30 Retrospectiva Jean François Laguionie – Scurt metraje
18.30 Phil Mulloy 2
20.30 Competitia internationala 2
22.30 Summer Wars

CINEMA SCALA

13.00 Sunt un mic ticalos
15.00 Cantecul cerbului minunat
17.00 Metropia
19.00 Competitia studenteasca 1
21:00 Orasul comorilor

CINEMA UNION

12.00 Masterclass Phil Mulloy
14.00 Intalnire cu Simone Massi
16.00 Baie cu spuma
18.00 Proiectii ale membrilor juriului – Erik van Schaaik
20.00 Amintiri

Pentru programul complet al urmatoarelor zile, consultati site-ul oficial al festivalului.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *