Cand lumina patrunde in “Locuri intunecate”…

Daca te uiti la o fotografie de-a scriitoarei Gillian Flynn, pare o doamna blanda si senina, incat nici nu ti-ar trece prin cap ca din spatele unei figuri asa de pasnice ar putea iesi un roman sangeros, care sa iti solicite neuronii in cautarea criminalului.

Pentru ca nu stiu ce faceti voi cand aveti in mana o carte in care se petrec crime, dar eu ma zbat sa gasesc criminalul inainte sa ajung la final. Ca nu reusesc aproape niciodata, asta e altceva, dar nu pot sa nu incerc. In romanul “Locuri intunecate”, Gillian Flynn te conduce pe cai sinuoase spre descoperirea criminalului, incat in scurt timp habar nu mai ai unde te afli: acum ai impresia ca esti pe urmele celui care a ucis o mama si doua fiice, dupa care iti dai seama ca omul nu are cum sa fie vinovat (sau poate ca da?…), apoi gasesti alt criminal, dupa care intelegi ca nici el nu are cum sa fie (si totusi, daca ar fi?…) si tot asa pana spre final cand autoarea catadicseste sa dezveleasca foile misterului, una cate una.

Ben Day, singurul baiat al familiei, este suspectul principal in cazul uciderii mamei sale Patty si a surorilor Debby si Michelle, drept pentru care este trimis la inchisoare, cu pedeapsa pe viata. Dovezile impotriva tanarului de 15 ani nu sunt tocmai clare, dar toata lumea il vrea inchis, avand in vedere ca mereu fusese un tip ciudat. Iar pasiunea lui pentru black metal si pentru ritualurile satanice, precum si suspiciunea cum ca ar fi pedofil nu-l ajuta deloc. Dupa 25 de ani, insa, un grup de persoane civile, specializate in rezolvarea cazurilor suspecte, cauta adevarul din spatele marturiilor nu tocmai sincere de la process, cu ajutorul surorii ramase in viata, Libby. Dar cat de vinovat este Ben (sau daca este vinovat) si cine a mai fost amestecat in crimele de pe 3 ianuarie 1985 nu se afla decat pe masura ce actiunea inainteaza.

Personajele se transforma pe masura ce au parte de suprize. Dezvaluiri la care nu se asteptau si intalniri cu persoane pe care nu credeau ca le vor mai vedea vreodata (sau pe care, dimpotriva, presimteau ca intr-o buna zi vor fi nevoite sa le faca fata) le transforma viziunea asupra lucrurilor si chiar felul de a fi. Libby trece de la scopuri meschine la devotamament sincer, Ben alege calea adevarului dupa ani de tacere, tatal lor pare sa isi gaseasca pedeapsa dupa o viata in care a exploatat pe toata lumea si nu i-a pasat de cei patru copii.

Povestea familiei Day este asa de frumos construita, ca nu poti sa nu admiri dexteritatea autoarei de a te purta din trecut in prezent si de a te face sa-ti storci creieriii in gasirea unui raspuns. Mi-a placut acest fel de a povesti (capitole din prezentul in care Libby, incearca sa ii gaseasca pe cei care i-au ucis familia cu 25 de ani in urma, alternand cu alte capitole care urmaresc viata familiei Day in ultima zi de dinainte ca mama si surorile sa fie ucise), mai ales ca fragmentarea a fost usor de urmarit. Subliniez acest lucru pentru ca am intalnit si alti autori care apeleaza la acest gen de fragmentare, dar unii sparg actiunea in atat de multe cuburi amalgamate incat nu reusesc decat sa te irite, cel mult.

Mai multe carti de la Crime Scene gasiti aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *