De la cititor la scriitor: “Curajul de a fi tu insuti”

In urma concursului “Astazi cititor, maine scriitor!” demarat de Editura Herald in cadrul campaniei “Te asteptam in librarie!” a fost publicat volumul “Curajul de a fi tu insuti”, care cuprinde 11 eseuri de 11 autori.

Cele 11 eseuri reunite sub titlul “Curajul de a fi tu insuti” ne fac cunostinta cu tot atatia autori tineri, a caror voce incepe sa se auda astfel in peisajul literar. Poate ca unii dintre ei vor mai scrie, poate pentru altii a fost doar un joc menit sa le creasca increderea in potentialul lor literar.

In orice caz, eseurile, desi se intampla sa mai aiba cate un punct comun, sunt foarte diferite unele de altele atat ca scriitura, cat si ca metoda aleasa pentru prezentarea eului propriu, a cautarii adevarului sau a cautarii sinelui. Unele sunt foarte “lumesti”, altele fac referire la diverse religii, altele sunt filosofice, altele sunt o imbinare intre mai multe fire. Unii dintre concurentii castigatori au vorbit exact despre traiectoria existentei lor, altii au descris experiente care i-au marcat puternic, altii au apelat la povesti pentru a sugera de ce anume au fost influentati spiritual lor intr-un moment sau altul al vietii.

Personal, nu pot sa spun ca vreunul dintre eseuri ar fi prost scris sau ca nu mi-a trezit niciun sentiment, dar pot sa spun asa: nu le-am apreciat foarte tare pe cele in care citatele desprinse din operele diversilor scriitori sau filosofi predominau (si erau mai mult decat obositoare), in schimb mi-au placut foarte mult trei eseuri in care autorii au vorbit foarte personal (si dovedind un real talent pentru scris) despre cum au ajuns ei cine sunt, de unde au plecat si ce drum au urmat. Nu ma intereseaza daca povestile lor sunt reale sau imaginate special pentru acest concurs, dar cred ca ei au reusit cel mai bine sa surprinda esenta acestei provocari lansate de Editura Herald.

Ca sa va prezint si autorii, cei 11 concurenti care au fost alesi pentru a aparea in acest volum sunt urmatorii (numele sunt trecute asa cum apar ele in cuprinsul volumului): Lavinia Nastase, Iagaru Dina Sorin Marian, Monica Radulescu, Iulian Ciobanu, Alexiu Sebastian Valentin, Cotutiu Adrian Florin, Ioana Adina Petcu, Adriana Stanciu, Viorel Ghita, Dan Tabac, Valush Constantin.

Cartea “Curajul de a fi tu insuti” poate fi comandata de aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *