Cu o actiune care se desfasoara cu 100 de ani inainte de seria originala din “Star Trek” (cea cu Cpt. Kirk si Spock), “Enterprise” surpinde primii ani ai Flotei Stelare si formarea Federatiei Planetelor, deci orice fan al “Star Trek”-ului creat de Gene Roddenberry ar trebui sa o vada.

La aproximativ un secol de la primul contact facut de rasa vulcanienilor cu pamantenii (cand Zefram Cochrane din Montana, SUA, inventatorul motorului cu propulsie warp, a intampinat primii reprezentanti ai Vulcanului), lucrurile stau in felul urmator: un detasament de vulcanieni a ramas pe Pamant pentru a da o mana de ajutor la construirea navelor spatiale si pentru a instrui omenirea despre contactele cu alte civilizatii din Univers. Totusi, vulcanienii nu si-au impartasit chiar toate cunostintele cu pamantenii, ceea ce a dus la multe frictiuni intre cele doua rase si a generat o stare de neincredere fata de noii sositi.

Actiunea din “Enterprise” (desfasurata in secolul al XXII-lea) incepe cand capitanul Jonathan Archer (interpretat de Scott Bakula) ia in primire chiar prima nava Enterprise (NX-01), care se deplasa cu viteza maxima warp 5, si porneste sa exploreze spatiul, ignorand insistentele vulcanienilor de a mai astepta o vreme. De-a lungul celor patru sezoane, il vedem pe Archer si echipa lui cum, dupa ce pornesc in prima misiune de explorare, au parte de tot felul de aventuri care ii aduc nu de putine ori chiar in fata mortii. Fie ca stabilesc primul contact cu diverse specii, fie ca pasesc pentru prima oara pe planete indepartate unde intalnesc fenomene stranii, fie ca lupta impotriva unei specii care construieste o arma pentru a distruge umanitatea, Archer si subalternii lui sunt condusi de ideea de pace, de dreptate si de evitarea conflictelor. Insa, dupa primele doua sezoane, in care explorarea este principalul scop, cel de-al treilea este dominat de tensiune, lupte si compromisuri pe care nimeni nu le doreste, dar care sunt necesare si tot asa incepe si cel de-al patrulea. Care insa, se continua intr-o maniera ceva mai relaxata, desi are si episoade de o violenta extrema, precum cele in care se inchipuie o lume “pe dos”.

Nu am vazut in intregime seria originala “Star Trek”, ci doar “Star Trek: The Next Generation” (cu Picard si echipa lui), iar deosebirile sunt multe. Daca in “The Next Generation” regulile de pe o nava erau clare, la fel si cele care se impuneau la contactele cu alte civilizatii, in “Enterprise” e un fel de haos, care nu strica insa din placerea vizionarii. Archer apare mult mai deschis decat Picard, mult mai apropiat de echipajul sau, este un fel de frate mai mare sau de prieten pentru ofiterii superiori si se implica in tot felul de actiuni pe care un capitan al viitorului nici nu le-ar fi conceput (il gasesti ba conducand o echipa de securitate cand apar intrusi pe nava, ba coordonand echipe de salvare pe suprafata unor planete, ba sudand o conducta defecta, ba luand micul dejun cu pilotul etc). De asemenea, protocoalele pentru contactele cu alte specii sunt foarte vagi, din care cauza echipajul se confrunta nu de putine ori cu surprize neplacute sau cu situatii in care orice hotarare ar fi luata, nu va iesi nimic bun din ea.

Spre finalul serialului, insa, incepe sa se vada necesitatea unor regulamente batute in cuie, precum si necesitatea unei aliante intre mai multe planete, atat pentru ajutor reciproc cat si pentru eventuala aparare impotriva unor specii razboinice, pentru care pacea si armonia sunt doar doua cuvinte folosite de caracterele slabe.

Sigur ca dupa ce ai vazut “Star Trek” sau “Star Trek: The Next Generaton” (serie care a avut cel mai mare succes dintre toate), anumite situatii din “Enterprise” par de multe ori aproape ridicole, cum ar fi de exemplu faptul ca echipajul se temea sa foloseasca teleportorul si se deplasa de fiecare data cu ajutorul navetelor. 🙂 Insa fanii seriilor nu trebuie sa uite timpul in care se desfasura actiunea (si anume primii ani ai Flotei Stelare) si sa tina cont de faptul ca atunci se puneau bazele pentru ceea ce avea sa ajunga mai tarziu Flota si, la un nivel mai mare, Federatia.

“Enterprise” a durat din 2001 pana in 2005 si a castigat, printre altele, patru premii Emmy si un ASCAP Award. Din distributie au mai facut parte, alaturi de Scott Bakula, si John Billingsley (“2012”, “The Man from Earth”) si Jolene Blalock (“Starship Troopers 3: Marauder”, “Jason and the Argonauts”).