“Misiunea Directorului de Resurse Umane” si-a depasit scopul initial

La invitatia Transilvania Film, am vizionat pelicula “Misiunea Directorului de Resurse Umane” (drama, 2010), in regia lui Eran Riklis, intrata in cinematografele din Romania pe 4 februarie.

“Toti avem o misiune in viata. Si, daca nu ne-am descoperit inca una, ar trebui sa ne dorim sa o gasim. Cred ca misiunea mea este aceea de a incerca sa scot in evidenta vietile oamenilor, sa urmaresc schimbarile din societate, sa privesc adanc si puternic in inimile si mintile oamenilor, sa pun oglinzi in fata noastra, sa sugerez optiuni noi si alternative la conceptii traditionale, fixe si statice. Misiunea mea este sa fac filme.” (Eran Riklis)

Directorul de Resurse Umane al celei mai mari brutarii din Ierusalim se vede pus intr-o situatie delicata: trebuie sa transporte sicriul cu corpul neinsufletit al unei foste angajate – pe nume Iulia Petrache – in tara ei natala, adica in Romania. Fosta angajata (care inca aparea in actele firmei, in urma unui fals facut de seful ei) decedase in urma unui atac terorist, dar firma nu ii revendicase cadavrul de la morga, iar presa acuzase brutaria de tratamentul necorespunzator acordat angajatilor. Asadar, pentru a “spala” bunul nume al brutariei, Directorul de Resurse Umane, care nici macar nu o cunostea personal pe Iulia, incepe o calatorie din Tara Sfanta spre Romania si apoi prin Romania, pentru a o returna pe femeie familiei sale. Numai ca directorul nu va avea o misiune linistita, ci se va lovi de tot felul de personaje unul mai ciudat decat altul si va trece prin intamplari care i se par de domeniul fantasticului.

Insa acest drum este unul revelator atat pentru el, care isi reconsidera felul in care isi privea propria slujba si propria familie, cat si pentru membrii familiei raposatei, care invata sa isi lase in urma diferendele si sa se reapropie sentimental. Transformari benefice sufera de-a lungul acestei calatorii si jurnalistul care starnise furtuna in presa din Ierusalim cu articolul sau despre moartea Iuliei si care isi descopera si el latura sensibila. Problemele personale ale tuturor celor implicati ies la iveala pe rand sau in acelasi timp, uneori in moduri amuzante, si toata lumea trece printr-o purificare grea, dar necesara, misiunea Directorului depasindu-si, astfel, scopul initial, teoretic simplu.

Filmata in toamna lui 2009 in Israel si Romania, pelicula “Misiunea Directorului de Resurse Umane” este bazata pe cartea “A Woman in Jerusalem” (2004) a romancierului israelian Abraham B. Yehoshua.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.