Tradus in peste 30 de tari si vandut in trei milioane de exemplare, romanul “Se numea Sarah” de Tatiana de Rosnay inchide intre copertele sale o poveste dramatica din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial impletita cu o alta istorie din zilele noastre. Cele doua planuri alterneaza pe masura ce capitolele raman in urma, pana cand ajung sa se intrepatrunda, curgand cu realism spre un final luminos.

Planul trecutului este reprezentat de povestea unei fetite de 10 ani dintr-o familie de evrei stabiliti in Franta, Sarah Starzynski. Ridicata impreuna cu mama si tatal ei in timpul raziei cunoscuta ulterior sub numele Vélodrome D’Hiver (zis si Vel d’Hiv, 16 iulie 1942) si dusa intr-un lagar din apropierea Parisului, fetita traieste cu speranta ca se va putea intoarce la fratele ei care ramasese ascuns in casa, incuiat intr-un dulap din care nu putea iesi singur. Dar zilele trec, parintii sunt trimisi la Auschwitz, iar ea, desi reuseste sa evadeze si sa primeasca ajutorul unor batrani sufletisti, ajunge la fost locuinta mult prea tarziu…

Planul prezentului o are in centru pe Julia Jarmond, o ziarista americana casatorita la Paris, care a primit sarcina de a scrie despre evenimentele din 1942. In timp ce se documenteaza pentru articol, Julia descopera lucruri uimitoare despre aceasta razie si despre Sarah (a carei casa fusese chiar aceea in care Julia si familia ei urmau sa se mute dupa renovare), dar si despre propriile ei rude.

Din momentul in care cele doua planuri se intalnesc si actiunea continua doar in prezentul in care ziarista merge pe firul evenimentelor cautand supravietuitori ai tragicelor evenimente din 1942, viata ei, si asa data peste cap din cauza unor probleme personale intra intr-o perioada si mai debusolanta, care, treptat, va conduce spre un final plin de speranta.

Pe langa faptul ca prezinta o poveste bazata pe fapte reale, Tatiana de Rosnay construieste cu mare arta personaje puternice, care se poarta cu naturalete si pe care aproape ca le poti vedea in fata ochilor. Fiecare dintre aceste personaje se confrunta cu situatii neasteptate, tragice, nedrepte, care le fac sa isi schimbe pentru todeauna felul de a fi, de a trai si de a vedea lumea. Pentru Sarah, drama familiei sale de evrei este un punct negru care o urmareste in toata scurta ei viata si nu ii permite sa fie o adolescenta normala si nici un adult implinit. Pentru Julia, descoperirea unor secrete ingrozitoare despre propria familie reprezinta resortul care a o impinge sa isi analizeze existenta si sa faca alegeri complicate, dar pe care nu are cum sa le evite.

Insa cele doua familii unite la modul sinistru prin acea locuinta ajung cumva la o reconcilere, realizata cu ajutorul Juliei, al socrului sau (care si el trece prin transformari semnficative de atitudine de-a lungul actiunii), al fiului pe care il avusese Sarah si al celor alaturi de care fetita crescuse.

Cartea a aparut la Editura Litera si poate fi gasita aici.