“Se numea Sarah”, un roman sensibil bazat pe fapte reale

Tradus în peste 30 de țări și vândut în trei milioane de exemplare, romanul “Se numea Sarah” de Tatiana de Rosnay închide între copertele sale o poveste dramatică din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial împletită cu o altă istorie din zilele noastre. Cele două planuri alternează pe măsură ce capitolele rămân în urmă, până când ajung să se întrepătrundă, curgând cu realism spre un final luminos.


Planul trecutului este reprezentat de povestea unei fetițe de 10 ani dintr-o familie de evrei stabiliți în Franța, Sarah Starzynski. Ridicată împreună cu mama și tatăl ei în timpul raziei cunoscută ulterior sub numele Vélodrome D’Hiver (zis și Vel d’Hiv, 16 iulie 1942) și dusă într-un lagăr din apropierea Parisului, fetița trăiește cu speranța că se va putea întoarce la fratele ei care rămăsese ascuns în casă, încuiat într-un dulap din care nu putea ieși singur. Dar zilele trec, părinții sunt trimiși la Auschwitz, iar ea, deși reușește să evadeze și să primească ajutorul unor bătrâni sufletiști, ajunge la fosta locuință mult prea târziu…

Planul prezentului o are în centru pe Julia Jarmond, o ziaristă americană căsătorită la Paris, care a primit sarcina de a scrie despre evenimentele din 1942. În timp ce se documentează pentru articol, Julia descoperă lucruri uimitoare despre această razie și despre Sarah (a cărei casă fusese chiar aceea în care Julia și familia ei urmau să se mute după renovare), dar și despre propriile ei rude.

Din momentul în care cele două planuri se întâlnesc și acțiunea continuă doar în prezentul în care ziarista merge pe firul evenimentelor căutând supraviețuitori ai tragicelor evenimente din 1942, viața ei, și așa dată peste cap din cauza unor probleme personale intră într-o perioadă și mai debusolantă, care, treptat, va conduce spre un final plin de speranță.

Pe lângă faptul că prezintă o poveste bazată pe fapte reale, Tatiana de Rosnay construiește cu mare artă personaje puternice, care se poartă cu naturalețe și pe care aproape că le poți vedea în fața ochilor. Fiecare dintre aceste personaje se confruntă cu situații neașteptate, tragice, nedrepte, care le fac să își schimbe pentru todeauna felul de a fi, de a trăi și de a vedea lumea. Pentru Sarah, drama familiei sale de evrei este un punct negru care o urmărește în toată scurta ei viață și nu ii permite să fie o adolescență normală și nici un adult împlinit. Pentru Julia, descoperirea unor secrete îngrozitoare despre propria familie reprezintă resortul care a o împinge să își analizeze existența și să facă alegeri complicate, dar pe care nu are cum să le evite.

Oare cele două familii, unite la modul sinistru prin acea locuință, ar putea ajunge cumva la o reconcilere?

Cartea a apărut la Editura Litera și poate fi găsită AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *