“Rango”: cand e nevoie de un erou, devii tu insuti unul

La invitatia The Light Cinema am fost prezenti pe 1 martie la vizionarea pentru presa a filmului de animatie “Rango” (SUA, 2011), in regia lui Gore Verbinski, care a avut loc la Hollywood Multiplex.

Stiti cum e sa fii singur, izolat si unicii tai prieteni sa fie un peste de plastic si un bust tot de plastic al unui fost manechin? Ei bine, cameleonul Rango stie, pentru ca traieste intr-un acvariu, unde pune in scena de unul singur piese de teatru absurde, in care singurul personaj in viata este el insusi. Dar cand acvariul sare din masina in care era transportat si se face tandari pe o autostrada americana – care pare sa duca spre Mexic, judecand dupa accentul cu care vorbesc cei pe care ii va intalni cameleonul nostru – viata micii soparle face un viraj neasteptat spre lumea necunoscuta a desertului, unde pericolele apar la tot pasul.

Insa, ajuns in orasul Dirt, ocupat de tot felul de animale care au o problema comuna – lipsa apei -, Rango trece printr-o serie de intamplari care il vor transforma in eroul tuturor, pentru ca, nu-i asa, toti avem nevoie de o figura in care sa credem. Iar locuitorii din Dirt isi pun speranta in acest cameleon care, dupa ce le toarna niste povesti cusute cu alba despre faptele lui de vitejie, ajunge serif si se angajeaza sa aduca apa in orasul prafuit.

Sigur ca promisiunile lui electorale nu prea capata forma, avand in vedere ca intelectul nu pare sa-l ajute foarte mult, orasenii sunt impartiti in tabere care vor sa fure rezerva de apa, iar primarul blocheaza accesul apei in oras, din interese meschine. Ca sa nu mai pomenim de sarpele legendar al zonei, care vine si il face de ras pe Rango in fata comunitatii, demonstrandu-le tuturor ca acesta nu este eroul pe care il credeau, ci toate faptele lui marete ori nu exista deloc, ori au rezultat in urma unor coincidente fericite. Insa, dupa ce paraseste orasul, napadit de ganduri sumbre, Rango are parte de cateva intalniri revelatoare, care ii dau forta si incredere si decide sa se intoarca in Dirt, ca sa faca lucrurile asa cum trebuie. Pentru ca fiecare avem un drum de urmat si pentru ca, in momentele importante, fiecare trebuie sa scoatem ce e mai bun din noi.

N-as putea spune ca “Rango” m-a surprins in vreun fel: imaginea este de nota 10, pentru ca animatiile zilelor noastre sunt din ce in ce mai precise si mai realiste, Johnny Depp, care ii da vocea cameleonului-erou, isi interpreteaza genial rolul, clasica lupta dintre bine si rau, in care binele invinge la final, este si ea prezenta si la fel sunt si aluziile la stratificarea sociala si diferentele dintre cei multi si cei aflati la putere, precum si invatamintele numai bune pentru cei mici (deoarece filmul este aproape pentru toate varstele, cu acordul parintilor). Iar cele patru bufnite cantarete-povestitoare, prezente in toate momentele-cheie, care deapana istoria lui Rango (si tot asteapta ca acesta sa fie ucis sau sa moara in urma unui accident domestic) sunt probabil cele mai amuzante fapturi din pelicula. Pentru adulti, filmul nu este foarte spectaculos, decat ca realizare, dar copiii vor gusta cu siguranta povestea.

“Rango” are premiera in cinematografele din Romania pe 4 martie.

Share

2 thoughts on ““Rango”: cand e nevoie de un erou, devii tu insuti unul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *