“Ursul” – amintirea Romaniei nouazeciste

La invitatia Transilvania Film am vizionat pelicula “Ursul” (comedie, Romania, 2011), in regia lui Dan Chisu, caruia ii apartine si scenariul. Filmul va avea premiera in cinematografele din Romania pe 6 mai.

Pe Dan Chisu l-am mai intalnit ca regizor la carma excelentei drame “WebSiteStory”, de unde am presupus ca vizionarea comediei “Ursul” nu se va transforma in timp pierdut. Asa a fost, filmul de anul acesta al regizorului starnind aprecieri nu doar in mintea mea, ci si a celor din sala, din cate s-a observant la nivel de reactii imediate.

Actiunea filmului, plasata la inceputul anilor ’90, ne duce automat cu gandul la recent dobandita libertate, la ambiguitatea care domnea in multe domenii ale societatii, la debusolarea multor persoane care nu mai stiau exact care le este locul si care incercau sa se adapteze la noua realitate. Ziua de maine nu mai era ceva sigur, situatie care genera frustrari si temeri. In “Ursul”, societatea romaneasca a anilor ’90 este reprezentata de angajatii Circului de Stat, confruntat cu schimbari la nivel la conducere, cu lipsa banilor de salarii si cu situatii neprevazute care conduc initial la dezbinarea colectivului si la sudarea unor grupuri antagonice si ulterior la o fericita reconciliere.

Probabilitatea vanzarii ursului de la circ, de care toti artistii s-au atasat de-a lungul timpului, ii face pe acestia sa se revolte impotriva directorului si a directorului adjunct, cel de-al doilea trecand insa de partea celor multi atunci cand primul rapeste ursul pentru a-l servi pe tava unui neamt care vine la vanatoare intr-un sat de langa Buzau. Desi frecusurile dintre vechii artisti si noua conducere, cat si conflictele interne se nasc permananent si animozitatile domina calatoria de recuperare a ursului, colectivul este totusi unit de ideea ca animalul trebuie salvat – desi vanzarea lui le-ar fi adus mult asteptatii bani de salariu.

Fiecare punct de pornire (plecarea spre Buzau, reluarea cautarii dupa o cearta intre circari, diverse alte drumuri scurte ale celorlalte personaje implicate – neamtul, tiganii care il insotesc in periplul sau etc) este insotit de muzica lui Goran Bregovic, ritmul ei alert si vesel sugerand determinarea personajelor de a-si atinge scopul, dar si comicul situatiilor – pentru ca multe dintre scene starnesc rasul atat prin sensul conferit de fiecare dintre noi replicilor rostite de actori, cat si prin plasarea acestora in contextul romanesc al vremurilor trecute, dar si al celor prezente. Goran Bregovic spunea ca nu a mai scris niciodata muzica pentru o comedie, dar ca a facut acest lucru pentru ca asa ii promisese lui Dan Chisu: “Cu mult timp in urma i-am facut o promisiune prietenului meu Dan Chisu, si anume ca ii voi compune muzica pentru un film. Eu ii promisesem, dar nu eram convins ca el chiar o sa faca filmul, deoarece e un om cu foarte multe planuri si, ca si mine, nu le poate realiza pe toate. Dar iata, acest film e gata! Sunt fericit ca am făcut parte din acest proiect.”

Alegerea actorilor este una extrem de reusita, Mihai Constantin, Magda Catone, Serban Pavlu, Claudiu Bleont si restul echipei interpretand firesc personajele, purtand dialoguri foarte naturale si construind din cuvinte si gesturi o lume tragi-comica, o lume romaneasca in care metehnele poporului ies la iveala pe rand, o lume usor recognoscibila pentru orice traitor in Romania, mai ales pentru aceia care au prins anii ’90 in toata splendoarea lor.

“Ursul” va rula in prima saptamana in cinematografele Cinema City din Cotroceni, Sun Plaza, Arad, Cluj Napoca, Bacau, Braila, Movieplex, Hollywood Multiplex, The Light, Gloria Bucuresti, Cityplex Constanta, Cityplex Brasov, Odeon Cineplex Cluj Napoca, Victoria Cluj Napoca si Patria Craiova. Ulterior, filmul va rula si in cinematografele din Iasi, Sibiu, Piatra Neamt, Oradea, Slatina sau Timisoara.

Mai multe date despre film gasiti pe site-ul oficial.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.