“Manusi rosii” – Intre tortura comunista si tradare

Regizorul Radu Gabrea revine in atentia publicului roman cu un nou film de succes international. Adaptare dupa romanul “Manusile rosii” de Eginald Schlattner, productia cu acelasi nume prezinta nedreptatile si ororile comise in numele comunismului in Romania jumatatii de secol XX.

Dupa ce a calatorit prin lume pe la festivaluri precum Sao Paolo International Film Festival (Brazilia) sau Saturno International Film Festival (Italia), dar si in tara la Transilvania International Film Festival sau Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti, Radu Gabrea a dat oficial startul pentru vizionarea noii sale creatii cinematografice in Romania. Premiera de gala a avut loc pe 5 mai, la Cinematograful Patria, iar introducerea in atmosfera filmului a realizat-o insusi regizorul, asa cum ne-a obisnuit deja.

In 1959, la trei ani de la infrangerea Revolutiei din Ungaria de catre ocupatia sovietica, studentul sas Felix Goldschmidt (Alexandru Mihaescu) din orasul Stalin – asa cum era numit Brasovul in acea perioada – este arestat de Securitate. In stilul absurd kafkian, personajul este convins ca a fost retinut dintr-o eroare si ca nu a comis nicio fapta care sa justifice inchiderea sa. Explicatia o primeste insa in inchisoare: a fost arestat nu pentru ce a facut, ci pentru ce ar fi putut face. Supus la torturi fizice, dar mai ales psihice, Felix are de ales intre persecutiile continue si tradare, alegere dificila pentru multi dintre cei care se pot imagina in locul lui. Decide sa isi vanda fratele si prietenii pentru a-si redobandi in schimb libertatea. Insa gustul amar al tradarii persista in mintea tanarului. Viata in afara inchisorii devine la fel de neplacuta ca anchetele staliniste in care este chinuit sau traiul cu sobolanii din celula insalubra.

Fiind obligat sa poarte mereu ochelari prin care nu poate vedea sau stea cu fata la perete ori de cate ori se deschide usa, Felix interactioneaza cu putini oameni, cu exceptia anchetatorilor. Primul cu care poate comunica este Vlad (Andi Vasluianu), coleg de celula binevoitor, dar in acelasi timp spion. Vlad este cel prin care se dezvaluie cheia titlului, cand, dupa un interogatoriu, ii spune in joaca lui Felix: “Ti-ai pus manusi rosii!”, sugerand anihilarea personalitatii tanarului sas prin convertirea, cel putin aparenta, la comunism.

O aparitie scurta, dar semnificativa este doctorul Ghiosdan – doctor in Drept – detinut si el. Insufletit de Marcel Iures, personajul este vocea ratiunii, iar odata cu condamnarea lui moare si luciditatea lui Felix, care decide sa-si tradeze cunoscutii pentru a nu ajunge sa fie condamnat la moarte.

Drama greu de digerat daca nu ar fi condimentata cu momente usor comice, “Manusi rosii” reuseste sa impresioneze prin puterea cu care evoca ororile trecutului si felul in care ele reuseau sa stearga orice urma de personalitate a individului, aducand in fata spectatorilor adevarul istoric pe care unii l-au simtit, iar altii nu l-au cunoscut fiind prea tineri. Impresionanta a fost si distributia, combinand actori romani si straini, tineri sau consacrati, ale caror prestatii impecabile au contribuit la redarea cat mai aproape de autentic a evenimentelor.

Revenind pe scena la finalul proiectiei, Radu Gabrea le-a multumit celor din public, dar si tuturor celor care au contribuit cu munca si talent la realizarea acestuia invitandu-i pe scena pe aceia dintre ei care au putut veni la premiera. Reluand indemnul regizorului, va recomandam sa vizionati aceasta productie cinematografica despre tortura psihica si absurdul intamplarilor din trecutul comunist, in cinematograful Scala pana pe 12 mai, iar din 27 mai in Cityplex.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.