“Fetele din Shanghai” – o tragedie plina de speranta

Astazi va propunem sa faceti Turul Bestseller pe Strada Fictiunii a Editurii ALLFA, cu romanul “Fetele din Shanghai” de Lisa See.

Cine sunt fetele din Shanghai? Ei bine, doua frumoase si rasfatate fiice ale unor parinti instariti, care locuiesc intr-o casa luxoasa, au servitori, au libertate, isi castiga propriii bani pozand pentru reclame si, in general, habar nu au ce inseamna greutatile vietii sau ce se petrece in afara orasului lor, in care se imbina bogatia cu saracia lucie, peisajele de vis cu cele sordide, mirosurile rafinate cu cele pestilentiale. Insa surorile Pearl si May Chin, caci despre ele este vorba, au o mare problema: locuind in China anului 1937, ele vor trai scrierea istoriei nefericite a patriei lor, care va intra in razboi vecinii japonezi. Asa se face ca vietile lor aproape de perfectiune se rasucesc in cateva zile la 180 de grade, fetele simtind pe propria piele un intreg lant de traume si nenorociri personale: pierderea casei (parintii adunasera datorii imense), decaderea sociala, maritisul cu forta (cu doi tineri chinezo-americani care se pregatesc sa le duca si pe ele in SUA), fuga din calea japonezilor, moartea mamei lor si multe, multe altele.

Romanul este scris la persoana intai, intamplarile fiind vazute prin ochii lui Pearl, sora cea mare, care se transforma de-a lungul multor ani dintr-o fata naiva si vesela, intr-o femeie grava si razbatatoare, care, desi are aripile frante, se zbate sa se deplaseze, sa se adapteze, sa isi croiasca drum peste toate barierele care i se coboara in cale. May, sora ei cea adorata de toata lumea, este facuta din alt aluat. Si ea isi reface viata distrusa cum crede de cuviinta, insa firea ei este mai usuratica, mai superficiala, dar si mai inclinata spre gasirea oportunitatilor si fructificarea lor in folosul propriu. Desi n-o vor recunoaste decat tarziu, intre cele doua surori exista in permanenta o competite si o invidie surda, fiecare dintre ele vazand-o pe cealalata ca fiind mai privilegiata si mai norocoasa, dar au si momente in care legatura de sange dintre ele si secretul pe care il impartasesc inving orice sentiment negativ si atunci devin un tot indestructibil.

Scris cu talent si atentie pentru detaliile istorice si culturale, pentru traditiile si obiceiurile chinezilor, “Fetele din Shanghai” poate fi considerat un bildungs roman (al devenirii personajului Pearl), dar si o saga (a familiei “in acte” a lui Pearl, May, a sotilor acestora si a celorlalte rude). Autoarea se apleca asupra unor evenimente reale, transpunandu-le literar fara a pierde insa din dramele celor care le-au trait in afara paginilor cartii. Astfel, fundalul “scenei” in care persoanjele isi joaca rolurile este reprezentat de razboiul dintre chinezi si japonezi (1937-1945), infrangerea Japoniei, frictiunile dintre nationalistii chinezi si comunistii lui Mao Zedong, formarea Chinei socialiste in 1949, alaturi de tratamentul la care erau supusi imigrantii chinezi in SUA (in punctual de “triere” Angel Island) si cu precadere in Cartierul Chinezesc din Los Angeles, unde isi duc viata cele doua surori. Sentimentul de unitate care caracterizeaza familiile orientale, traiul lor impreuna si munca la comun, respectul pentru strabuni, credinta in zodiac si in destinul influentat de astre sunt exploatate fin de Lisa See, ea insasi o americana cu radacini chineze, aspect care a avut un impact deosebit asupra scrierilor sale.

“Fetele din Shanghai” este un roman al sacrificiului, un roman al tragediei, un roman in care fericirea, desi uneori e chiar dupa colt, dispare in momentul in care personajele par ca sunt gata sa o atinga. Insa nimeni nu se lasa doborat, ci se straduieste sa vada curcubeul care urmeaza dupa ploaie, dupa cum chiar Pearl spune in final: “Imi doresc sa fi facut totul altfel, dar stiu ca tot aici s-ar fi ajuns. Asta inseamna soarta, de fapt. Dar daca intr-adevar unele lucruri iti sunt scrise in frunte si unii oameni sunt mai norocosi decat altii, atunci trebuie sa cred ca inca nu mi-am aflat soarta.”

Share

One thought on ““Fetele din Shanghai” – o tragedie plina de speranta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.