Gala de deschidere a BJFF 2011

Prima editie a Bucharest Jewish Film Festival a inceput pe 20 iunie, ora 19.00, gala de deschidere desfasurandu-se la Cinema Studio din Bucuresti, in prezenta multor personalitati ale cinematografiei, a criticilor de film, a presei si a organizatorilor.

Printre cei din sala s-au aflat si Victor Rebengiuc, Ion Dichiseanu, Irina Nistor, precum si directorul Festivalului de Film Evreiesc Bucuresti, Paul Ghitiu, directoarea Festivalului de Film Evreiesc de la Berlin si Postdam, Nicola Galiner, precum si Presedintele Comunitatii Evreiesti din Bucuresti, Erwin Simsensohn.

Desi “eu nu am treaba cu filmele”, dupa cum ne-a marturist imediat ce s-a urcat pe scena, A.G. Weinberger a fost cel care a deschis festivalul, interpretand in fata publicului care umpluse sala doua piese aduse de pe Tin Pan Alley din New York (strada pe care “la sfarsitul secolului al XIX-lea au aparut niste mici ateliere de fabricare a cantecelor”, dupa cum a precizat muzicianul), pe care le-a gasit reprezentative pentru acest eveniment. Astfel, am ascultat in interpretarea sensibila a maestrului Weinberger piesele “Summertime” de George Gershwin si “A Nightingale Sang in Berkeley Square”.

Seara a continuat cu micile discursuri ale organizatorilor si partenerilor festivalului. Irina Nistor a subliniat faptul ca festivalul ofera o multitudine de filme valoaroase, nu doar straine, ci si facute in Romania, incepand chiar cu seara de 20 iunie, cand se proiecteaza “Ultimul supravietuitor”, un film cutremurator. Nicola Galiner a felicitat organizatorii pentru demararea acestui proiect de care era mare nevoie, in special pentru tanara generatie care poate afla multe lucruri interesante. Erwin Simsensohn a tinut o mica lectie de istorie, amintind ca in 1941 evreii au inceput sa fie arestati si impuscati, iar acum, in 2011, se sarbatoreste cultura si viata evreiasca, acesta fiind cel mai frumos simbol al supravieturii unei culturi. Paul Ghitiu a declarat ca festivalul a aparut pentru ca pur si simplu era timpul pentru asa ceva si a multumit institutiilor culturale si partenerilor festivalului care au inteles necesitatea acestui proiect si au ajutat foarte mult la realizarea lui.

Putin inainte de ora 20.00, a inceput primul film al festivalului, “Ultimul supravietuitor/The Last Survivor”, al regizorilor americani Michael Pertnoy si Michael Kleiman, care insa nu au putut fi prezenti la aceasta prima editie. Documentarul de 88 de minute spune povestea aproape incredibila, cu multe detalii si amintiri, a patru dintre persoanele care au scapat cu viata in urma unor tragedii uriase: Hedi Fried, nascuta in Sighet si supravietuitoare a Holocaustului, stabilita apoi in Suedia si devenita pisholog si psihoterapeut; Jaqueline Murekatete, supravietuitoare a genocidului din Rwanda (1994), care in prezent este public speaker si activist politic; Justin Semahoro Kimenyerva, supravietuitor al atacurilor asupra tribului african Banyamulenge din care facea parte, devenit translator la spitalul evreiesc Barnes sin St. Louis si speaker despre violentele din Congo si Adam Bashar, supravietuitor al atacurilor din Darfur, stabilit in Israel.

Festivalul continua astazi dupa urmatorul program:

18.00 – A FILM UNFINISHED (88″) – Cinema STUDIO

20.00 – AMOS OZ: THE NATURE OF DREAMS (88″) – Cinema STUDIO

22.00 – THE WORST COMPANY IN THE WORLD (50″) – Green Hours

Intrarea este libera.

Informatii complete despre festival si program gasiti pe site-ul oficial.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.