Aventura in lumea unui geniu: “Operele alese ale lui T.S. Spivet”

Editura Vellant a publicat anul acesta un volum fabulos, intitulat “Operele alese ale lui T.S. Spivet” de Reif Larsen, volum care l-a lasat cu gura cascata pana si pe Stephen King, care l-a descris ca fiind o combinatie intre “Mark Twain, Thomas Pynchon si Little Miss Sunshine”.

Dar cine este acest T.S. Spivet? Nu, nu este vreun scriitor de 90 de ani, asa cum v-ati putea gandi, despre ale carei opere veti citi in carte, ci este un mic om de stiinta care locuieste cu familia la ferma Coppertop din Divide, Montana. Si cand zic mic, sa stiti ca vorbesc serios: Tecumseh Sparrow Spivet, pe numele lui intreg, nu are decat 12 ani si, cu toate acestea, el este mult mai inteligent decat multi dintre adulti. De fapt, este un adevarat geniu, mai exact un adevarat maestru al cartografiei, in multitudinea de carnetele pe care le detine infatisand harti a tot ce va trece si nu va trece prin cap. Astfel, printre desenele lui T.S. veti vedea harti cu schita dormitorului sau, cu trompa si perisorii senzitivi ai tantarului, cu partile unui sendvis, cu metacarpienele mamei sale, cu urechea interna, cu componentele Zambetului-Grimasa si multe, multe altele. Am spus “veti vedea” pentru ca intreaga carte, pe langa textul ei, contine pe marginea colilor hartile de care va povesteam si multe alte reprezentatii fizice ale ideilor lui T.S. Pentru ca micutul nu deseneaza doar lucruri tangibile, ci incearca sa suprinda pe hartie si diferite stari, sentimente sau idei abstracte.

Volmul acestui scriitor american de 31 de ani (29 pe cand a publicat romanul) pe nume Reif Larsen este in primul rand captivant, pentru ca nu ai cum sa nu te lasi furat de povestea lui T.S., cel care pleaca de acasa pe furis si se indreapta spre New York pentru a i se inmana Premiul Baird oferit de Muzeul Smithsonian. In al doilea rand este amuzant, pentru nu poti sa ramai incruntat vazand seriozitatea cu care micul savant incearca sa descifreze absolut toate problemele vietii si citind despre intamplarile prin care trece in calatoria lui clandestina cu trenul din oraselul natal pana in Marele Mar. In timpul acestui drum initiatic, copilul ne face cunostinta cu geografia si istoria locurilor prin care trece, isi descopera calitati pe care nu credea ca le poseda, precum determinarea, curajul si inteligenta practica si face lucruri de care nu se vedea vreodata capabil (fura, minte, ataca aproape letal o persoana).

Interesant este felul in care autorul il construieste pe T.S., care te uimeste, pe de o parte, cu inteligenta si cu profunzimea muncii sale si pe de alta parte cu candoarea specifica varstei. Ca orice geniu, si T.S. este o fiinta a contrastelor: pe cat este de coerent si de ager cand vine vorba de a descoperi misterele universului sau de a vorbi despre munca sa care include harti, grafice si calcule, pe atat este de nepriceput cand vine vorba de relatiile cu cei din jur. El isi intelege gresit parintii, nu isi da seama decat tarziu ce urmaresc cei de la Smithsonian si, in general, are reactii ciudate atunci cand e vorba sa intre in contact cu cineva, cu oricine, replicile lui nepotrivite nascand multe zambete.

Cartea are si un site foarte dragut pe care il puteti consulta aici, iar pentru rasfoit si cumparat intrati pe site-ul Editurii Vellant.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.