“Iesi din rand!”, un indemn pentru noi toti

Cartea despre care vreau sa va spun doua cuvinte astazi este “Iesi din rand”, semnata de Stelian Turlea si reeditata de curand la Crime Scene Publishing.

Inscris in galeria putinilor autori de romane politiste din Romania, Stelian Turlea vine in acest roman cu o poveste care se invarte, pe de o parte, in jurul relatiilor create pe internet si, pe de alta parte, in jurul nedreptatilor care i se pot face unei persoane cinstite, prinsa intr-un ghem de minciuni si coruptie desfasurat chiar de catre persoanele care ar fi trebuit sa-l ajute (in speta, autoritatile). Bine infipt in prezent, romanul atrage nu doar prin subiect, ci si prin realismul situatiilor create si prin consistenta personajelor.

Alfa 2005 si Angel Two sunt numele de “chat” ale celor doua personaje-cheie ale romanului, primul ocupand locul ascultatorului activ, iar al doilea fiind cel care isi varsa traista cu necazuri carora nu mai stie cum sa le faca fata. Cel care se ascunde sub nickname-ul de Angel Two se pomeneste, in urma unei coincidente nefericite, ca e luat la ochi de mafiotii orasului de provincie in care isi duce existenta pasnica de mic afacerist (are un magazin cu cd-uri si diverse nimicuri mostenit de la bunici). Intimidat, batut, neinteles de politie – care incearca sa-l scoata tot pe el vinovat de ce i se intampla – si pe deasupra indragostit chiar de iubita sefului unui clan mafiot, individ care taie si spanzura prin oras, omul nostru ajunge sa se spovedeasca necunoscutului de pe internet dispus sa il asculte.

Insa lucrurile se agraveaza tot mai mult, pentru ca puterea nu este a celor care vor sa traiasca cinstit, ci e concentrata in mana unor indivizi dubiosi, care nu recunosc nicio autoritate, ci ii cumpara pe toti cei care pot fi cumparati si traiesc dupa propriile reguli. Cand se ajunge la crima si la intemnitare pentru Angel Two, care este condamnat in urma unei inscenari, fara sa aiba vreo vina, Alfa 2005, departe de lumea provinciala a amicului sau de pe Internet, decide sa ia situatia in propriile maini si sa incerce sa il salveze.

“Iesi din rand!” este un roman in primul rand curajos, abordand niste teme deloc simple – tema luptei de a ramane curat intr-o lume tot mai murdara, tema puterii conferite de bani si nu de adevar – dar si un roman despre lumea moderna, ingloband modul in care noile tehnologii pot da ocazia cuiva de a face o fapta buna, de a interveni (salvator, in acest caz) in favoarea unui necunoscut, de a schimba decisiv un destin care parea pecetluit.

Share

One thought on ““Iesi din rand!”, un indemn pentru noi toti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *