“Britannia Road 22″ – drumul anevoios al regasirii

Daca virati la dreapta in Turul Contemporan, de pe Strada Fictiunii veti ajunge pe “Britannia Road”. La numarul 22 se afla casa familiei poloneze Nowak, ai carei membri, regasiti dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, se straduiesc sa treaca peste traumele lasate de acesta. Daca vor reusi sa se adapteze la noul stil de viata britanic si lase totul in urma, veti afla numai in “Britannia Road 22”, romanul de debut – lansat in 2011 si deja foarte apreciat – al jurnalistei Amanda Hodgkinson.

Dupa terminarea razboiului, nemaiputand sa se intoarca in Varsovia, Janusz Nowak se stabileste in Marea Britanie, in oraselul Ipswich. Descoperind ca sotia lui Silvana si fiul lor Aurek au supravietuit razboiului, barbatul ii asteapta pe acestia – mai mult din datorie – in casa pe care tocmai a cumparat-o, pe Britannia Road, la numarul 22. Anii in care Silvana si Aurek au trait chinuiti in padure au lasat urme atat fizic, cat si in sufletul lor, astfel incat ei par doi salbatici foarte atasati unul de celalalt. Pe Janusz insa nimic nu pare – cel putin la inceput – sa il faca sa se razgandeasca. El este pregatit sa inceapa o viata noua, in stil englezesc. Are o slujba, are vecini prietenosi, are o casa si acum are si familia care lipsea din fotografie, iar masina si-o va lua mai tarziu.

Cu timpul insa, rabdarea locatarilor de la numarul 22, de pe Britannia Road cedeaza. Janusz este bucuros ca are in sfarsit o familie, insa il revolta salbaticia lui Aurek, raceala Silvanei si nu se poate abtine sa nu se gandeasca la Helene, iubita lui frantuzoaica din timpul razboiului, ale carei scrisori inca le mai pastreaza. De celalalta parte, Silvana se intreaba daca nu cumva reintalnirea lor e o greseala. In inima ei se da o lupta intre iubirea pentru sot si cea pentru fiul ei, caruia i-a promis ca va avea un tata. La acestea se adauga si iubirea extraconjugala pentru Tony, tatal singurului prieten al lui Aurek. Insa nici Tony nu este colacul de salvare la care spera. Desi indragostit nebuneste de poloneza, italianul este inca bantuit de amintirea sotiei lui decedate, Lucy, si dominat de afacerile in care este implicat impreuna cu socrii lui.

Autoarea alterneaza in capitolele cartii trecutul si prezentul, intorcandu-se in timp in Polonia si revenind in Marea Britanie, oferind punctele de vedere ale membrilor familiei Nowak asupra povestii. Constienti ca nimic nu mai poate fi la fel ca inainte de razboi, Janusz si Silvana incearca sa-si justifice reactiile si deciziile sub care se ascund minciuni si tradari, atragand cititorii cand de partea unuia, cand de partea celuilalt. Actiunea este presarata constant cu mici surprize care conduc spre finalul un pic imprevizibil, din care veti afla pana unde merge vointa unui barbat care isi doreste o familie si o viata idilic-englezeasca sau unde duce promisiunea unei mame care vrea sa-i asigure copilului compania unui tata si linistea unui camin, dar si ce sanse au idilele vinovate precum cele cu Helene sau cu Tony.

Mai mult decat un simplu nume de strada din orasul britanic Ipswich, Britannia Road este drumul devenirii cuplului Janusz-Silvana si al integrarii fiului lor, Aurek, in familie si in societate. Despartiti timp de sase ani din cauza razboiului si modelati de amintirea acestuia, cei doi soti parcurg impreuna drumul anevoios al adaptarii la viata britanica. Insa fiecare are secretele sale si, pe langa depasirea traumelor trecutului, ei mai au de infruntat si probele prezentului, impartindu-si inimile intre iubiri amintite si iubiri actuale.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.