Supererou la treaba: “Capitanul America: Primul Razbunator”

Pentru ca am fost cuminti, saptamana trecuta am primit invitatie la vizionarea de presa a SF-ului de actiune “Capitanul America: Primul razbunator” de la cei care distribuie filmul in Romania si anume Ro Image.

Daca sunteti fani ai peliculelor cu supereroi, creati de cine altcineva decat Marvel Comics (stiti voi, compania aceea americana fondata de Martin Goodman, de unde au rasarit de-a lungul timpului persoanaje care au facut istorie precum Superman, Spiderman, Iron Man, The Incredible Hulk si asa mai departe), atunci reintalnirea de aproape doua ore cu bunul, bravul si integrul Capitan America nu va face decat sa va bucure. Intr-un top al supereroilor din benzi desenate facut anul acesta, Capitanul ocupa un (nemeritat, zic fanii, care il vedeau mai sus) loc 6, dupa Superman (locul 1), Batman, Spiderman, Wolverine si Wonder Woman.

Filmul lui Joe Johnston ne spune dintr-o perspectiva moderna povestea americanului Steve Rogers (interpretat cu finete de Chris Evans), un tanar animat de puternicul sentiment al patriotismului, care face posibilul si imposibilul pentru a lupta in Al Doilea Razboi Mondial, impotriva nazistilor. Insa, slabut si mic de statura cum e, tanarul nostru e respins de fiecare data cand incearca sa se inroleze, in timp ce prietenul sau Bucky e acceptat imediat. Norocul lui se numeste Abraham Erskine (caruia ii da viata unicul Stanley Tucci), un doctor fugit de sub tutela nazistilor, care, cu ajutorul unui ser, intentioneaza sa faca o armata de supersoldati capabili sa vina de hac armetelor hitleriste. Insa, nu oricine poate deveni un supersoldat: persoana trebuie sa aiba un suflet bun si idealuri nobile, calitati care vor fi astfel potentate, iar Steve al nostru este exact omul de care doctorul are nevoie pentru a-si testa serul. Pentru ca o incercare ceva mai putin reusita mai fusese facuta pe seful Hydrei, divizia de cercetare a germanilor, un individ meschin, avid de putere si, in general, dus cu pluta bine de tot, care (ca orice “villain” care se respecta) nu vrea decat sa isi aduca tot Globul la picioare sub comanda sa.

Desi experimentul reuseste si Steve se transforma intr-un barbat inalt, puternic si cu un metabolism atat de alert incat nu poate nici macar sa se imbete, el va ramane singurul supersoldat aparut, pentru ca, dupa crearea lui, laboratorul este imediat distrus si doctorul impuscat de un agent infiltrat al Hydrei. Cum nimeni nu vrea sa-l ia pe front pana nu se lamureste daca starea lui va ramane asa, Steve este transformat intr-un soi de marioneta care tine spectacole de divertisment pe tema razboiului, sub numele de Captain America. Asta pana cand afla ca bunul lui prieten Bucky este captiv intr-o tabara nazista si, lasand in urma luminile scenei, pleaca in misiunea de salvare. Nu doar a lui Bucky, ci a intregii lumi. Daca va reusi sa scape intact, asta ramane sa vedeti.

Ce pot sa va spun este ca imaginile si efectele speciale sunt de o mare minunatie, iar vizionarea in 3D va va face de vreo cateva ori sa va dati mai pe spate in scaun, ca sa nu va sara in ochi bucatile de piatra sparte de impuscaturi sau ca sa nu va nimereasca drept in cap celebrul scut al Capitanului, pe care acesta il folosea nu numai in aparare, ci si ca pe o arma de atac. De asemenea, mai pot sa va spun ca, desi povestea arunca si diverse clisee, printre care cel al domnitei indragostite de marele erou, care, evident il saruta fix inainte ca acesta sa porneasca in batalia decisiva (exista si domnita, se numeste Peggy, e desteapta, puternica si cu vino-ncoa, si e jucata de Hayley Atwell), ei bine, cel putin finalul nu este chiar asa cum v-ati putea astepta si cum, de altfel, sugereaza desfasurarea actiunii.

Desi preferatii mei in materie de super eroi raman Batman si Iron Man, poate si pentru ca in filme au fost interpretati de actori talentati si carismatici, care au crescut cota personajelor, Capitanul America nu e nici el de lepadat. Nobletea lui sufleteasca, dorinta de a face bine, perseverenta lui si dedicarea fata de cei apropiati fac din Capitan un personaj atragator, iar faptul ca Chris Evans – un actor capabil si care are si atribute fizice de necontestat – este cel care ii da viata, il fac si mai simpatic. Fanii lui Tommy Lee Jones si ai lui Hugo Weaving vor fi si ei incantati de prestatiile maestrilor, unul in rol pozitiv, celalalt negativ.

Premiera filmului va avea loc pe 5 august, in urmatoarele orase si sali:

Bucuresti: Hollywood Multiplex, The Light Cinema, Movieplex, Patria
Cinema City: Cotroceni, Sun Plaza, Arad, Bacau, Baia Mare, Braila, Cluj, Iasi, Pitesti, Timisoara
Cityplex Bucuresti, Brasov, Constanta
Lotus Oradea
RADEF Patria Craiova, “Florin Piersic” Cluj
Odeon Cluj
Pascani
Slatina
Satu Mare

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.