Invitatie la raspuns: “Ce-as fi eu fara tine?”

Pe Strada Fictiunii, in turul Bestseller, vei intalni un roman ca o intrebare cu mai multe variante de raspuns si vei fi determinat sa iti pui si tu intrebarea din titlu: “Ce-as fi eu fara tine?”. Scris de Guillaume Musso, romanul urmeaza o reteta de succes: actiune, rasturnari de situatie, suspans, povesti de iubire, destine incrucisate, toate imbinate armonios de francezul apreciat in aproape toata lumea.

Daca inceputul anunta o banala si siropoasa poveste de dragoste, dupa ce treci de primele pagini, preconceptiile dispar. Vei descoperi ca actiunea se transforma pas cu pas, iar in sirul de evenimente din viata lui Martin si a Gabriellei vor avea loc rasturnari nebanuite de situatii. Citind mai departe, vei asista simultan sau succesiv la un roman de dragoste, la unul politist, la un scenariu de film de actiune, la o drama, o fantezie, o metafora, la intrebari si posibile raspunsuri.

Mai complicata decat pare la prima impresie, povestea se precipita pe masura ce intamplarile si secretele din spatele protagonistilor se dezvaluie cititorului. Personajele sunt unite prin mii de conexiuni misterioase care argumenteaza pe rand dependenta dintre ele si care ies la iveala in momente neprevazute. Existenta fiecarui personaj este reflectata prin celelalte si este marcata de alegerile acestora.

Martin este prezentat in raport cu Gabrielle, prima lui dragoste, pe care a cunoscut-o in S.U.A, dar si cu Archibald, hotul din Paris pe care, politist fiind, il urmareste. Descoperind pe parcurs ca acesta este tatal Gabriellei, Martin se afla in situatia de a cauta raspunsuri la intrebarile sale si de a decide ce va alege: iubirea pentru Gabrielle sau orgoliul politistului care ar putea rezolva astfel un caz important. Dar ce-ar fi fost Martin fara cei doi? Cum ar fi fost viata lui fara sa-i fi intalnit? Cum ar fi fost viata Gabriellei fara ei? Si pe cine sa aleaga acum cand amandoi au reaparut in viata ei?

Toate aceste intrebari se contureaza si se intrepatrund propunand o definitie a existentei umane prin raportarea ei la tot ce se intampla in jur. Fara sa ofere un raspuns clar intrebarii din titlu si nefiind acesta rolul ei – avand in vedere ca este un roman de fictiune – cartea ofera sugestii de raspunsuri. Dar mai mult decat atat, ea te invita in mod subtil si inconstient sa iti pui la randul tau intrebari si sa optezi pentru variante de raspuns. Ce-ai fi fost fara cei pe care ii ai acum in jur? Cum ar fi fost viata ta fara deciziile pe care le-ai luat la un moment dat?

Share

One thought on “Invitatie la raspuns: “Ce-as fi eu fara tine?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *