Conferinta Namaste despre Rabindranath Tagore

Organizatorii festivalului Namaste India va invita la conferinta “Rabindranath Tagore: Citizen of his Country and of the Universe”, sustinuta de catre prof. dr. Uma Dasgupta, duminica, 2 octombrie 2011, ora 12.00, la Sala Multimedia MCPN – Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Rabindranath Tagore a devenit primul laureat Nobel al Asiei cand, in 1913, a castigat Premiul Nobel pentru Literatura cu volumul “Gitanjali: Song Offerings”, cu o introducere de W.B.Yeats.
Tagore nu a fost doar un poet extraordinar de flexibil; el a fost de asemenea un extraordinar autor de povestiri scurte, romane, piese de teatru, eseist si compozitor si un talentat pictor, ale carui lucrari, prin mixtura intre reprezentare si abstractiune, de abia acum incep sa primeasca recunoasterea pe care au meritat-o intotdeauna.

Pentru Tagore a fost foarte important ca oamenii sa poata trai si gandi in libertate. Atitudinile sale fata de politica si cultura, nationalism si internationalism, traditie si modernitate pot fi vazute toate in lumina credintei sale. Poate ca nimic nu exprima mai bine valorile sale la fel de clar ca acest poem din Gitanjali:

Unde mintea este fara teama si capul este ridicat,
Unde cunoasterea este libera;
Unde lumea nu a fost rupta in bucati prin ingustele ziduri;
Unde izvorul limpede al ratiunii nu si-a pierdut calea in desertul
aspru al obisnuintei;
In acest paradis al libertatii, Tata, lasa tara mea sa se trezeasca.


Prof. Uma Dasgupta este la ora actuala cea mai importanta specialista in viata si opera lui Tagore din lume, coordonatoare a seriei Tagore la prestigioasa Oxford University Press. A absolvit Presidency College, Calcutta University si a obtinut doctoratul la Oxford University. Cercetarea postdoctorala a Umei Dasgupta s-a concentrat asupra lui Rabindranath Tagore si a institutiilor de invatamant infiintate de acesta la Santiniketan and Sriniketan, intre 1901-1941. A predat la Jadavpur University Calcutta, Visva-Bharati University Santiniketan si la Indian Statistical Institute.

Conferinta “Rabindranath Tagore, citizen of his Country and of the Universe” ofera un portret al lui Tagore, poetul si umanistul.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.