Anim’est Bucuresti 2011 incepe in trei zile

Doar trei zile ne mai despart de inceputul Festivalului International de Film de Animatie Anim’est editia a sasea, care se va desfasura in perioada 7-16 octombrie in capitala. La conferinta de presa am aflat mai multe despre aceasta editie de la Toma Peiu – PR Manager, Vlad Ilicevici – Director executiv Anim’est, Laurentiu Bratan – Presedinte Este’n’Est si Mihai Mitrica – Director Anim’est. Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, membru al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este’n’est, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ogilvy.

Astfel, Anim’est Bucuresti 2011 inseamna 436 de filme de scurt metraj din 45 de tari, pe care le veti putea vedea la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union si Club Control, patru ateliere de film de animatie, care se vor desfasura in Shift Pub, Sala ArCuB, Centrul Ceh si Centrul Cultural al Republicii Ungare, trei expozitii, opt mastercalss-uri, dezbateri si prezentari la Cinema Union si trei conferinte la Sala ArCuB, doua lansari de DVD, 10 petreceri in Club Control, Creepy Animation Night 3 la Cinema Patria, 80 de oi virtuale in prima aplicatie smartphone dezvoltata de un festival de film din Romania si 150 de invitati romani si straini.

Toma Peiu (microfon), Vlad Ilicevici


Juriul sectiunilor Lungmetraj international si Scurtmetraj international este alcatuit din: regizorul american Shane Acker, care este si Animatorul invitat Anim’est 2011 (a fost nominalizat la Oscar pentru scurtmetrajul “9” transformat apoi in lungmetraj, a facut parte din echipa de efecte vizuale a filmului “Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui”), animatoarea spaniola Anna Solanas si animatorul belgian Gerlando Infuso.
Juriul sectiunilor Film Studentesc, Film Romanesc, Balkanimation ii are in componenta pe: regizoarea romanca Cecilia Felméri, criticul de film polonez Marcin Giżycki, animatorul canadian Steven Woloshen.
Juriul sectiunii de Videoclip & advertising este format din: DJ Vasile (unul dintre artistii care au pus bazele muzicii electronice in Romania), regizorul roman Hypno si animatorul si regizorul danez Tobias Gundorff Boesen.

La editia din acest an, Anim’est aduce un omagiu regizorului Satoshi Kon, unul dintre cei mai importanti realizatori de anime, plecat dintre noi in 2010, printr-o retrospectiva in care vor fi proiectate cele mai reprezentative lungmetraje ale sale. Pentru ca animatorii romani nu trebuie nici ei uitati, anul acesta Isabela Petrasincu, unul dintre putinii realizatori romani de animatie cu papusi, va fi rasplatita cu Premiul Anim’est pentru Intreaga Activitate.

Legat de premii, Trofeul Anim’est, in valoare de 2500 de euro, oferit de ICR, va fi acordat unui film din competitia de Scurt Metraj International, premiul pentru Cel mai bun film de lungmetraj, in valoare de 1000 de uro, va fi oferit de AXN, iar Premiul pentru Cel mai bun film de scurtmetraj, tot de 1000 de euro, va fi oferit de Opel.

Vlad Ilicevici


Vlad Ilicevici a tinut sa arate si in acest an, printr-un discurs destul de virulent, ca institutia care ar trebui sa ii ajute cel mai mult ii ajuta in fapt prea putin, oferind sume mult prea mici fata de nevoile reale ale festivalului, in timp ce alte festivaluri mai putin importante au primit mai mult: “Ca in fiecare an, avem aceleasi probleme cu finantarea si anume finantatorul nostru principal este CNC-ul, caruia ii multumim insa ii si contramultumim, pentru ca habar n-are niciodata cati bani sa ne dea. […] Suntem cel mai mare festival de film din Bucuresti, suntem al doilea festival de film din tara, imediat dupa TIFF, anul trecut am avut aproape 20 000 de spectatori, in fiecare an cred ca performantele noastre sunt destul de clare, in fiecare an suntem din ce in ce mai vizibili, mai puternici, mai bine organizati, cred ca avem o competitie din ce in ce mai serioasa, cred ca facem absolut tot ce ne sta in putinta sa crestem festivalul si pana la urma filmul romanesc si cu toate astea, autoritatea numarul 1 care ar trebui sa aprecieze acest fapt si sa se comporte in conformitate, decide sa ne cvasi-ignore. Am sa fac ceva neplacut si poate plictisitor, dar util, cred eu si anume sa citesc cateva nume de festivaluri care au primit mai multi bani de cat noi […] Cinemaiubit este un festival util… dar care se face cu un buget aproape de zero si totusi primeste 200 000 de lei fata de cei 125 000 pe care i-a primit Anim’estul […]. RO-IFF, care dupa ce au devalizat ani de zile bugetul CNC-ului, acum pozeaza in dizidenti […] asta dupa ce l-au chemat pe Kevin Costner si nu i-au dat banii […] Festivalul International de Film DaKino, tot respectul, a fost primul festival de film romanesc dupa ’90, dar stadiul in care e acum il stim bine cu totii”.

Laurentiu Bratan (stanga), Mihai Mitrica


Pe de alta parte, Laurentiu Bratan, cel care se ocupa de Anim’est Chisinau, care se va desfasura in perioada 3-6 noiembrie, a tinut sa multumeasca aceluiasi CNC pentru sprijinul substantial: “CNC ne-a creditat acest proiect ANim’est Chisinau, intr-un mod paradoxal, cu mai multi bani decat Anim’est Bucuresti, deci noi apreciem creditul oferit de CNC, dar nu apreciem disproportia. Am pornit aceasta idee de la deschiderea fata de Romania a Republicii Moldova si de la faptul ca in Chisinau viata culturala e extrem de saraca si viata cinematografica la fel. Exista, din cate stiu eu si din cate mi s-a confirmat un singur festival international de film documentar […] Distributia de film din Republica Moldova e dominata de filme hollywoodiene, distribuite prin distribuitori rusi, sunt dublate in rusa, uneori sunt subtitrate in romana, alteori nesubtitrate in romana si cam atat. Asa ca ne-am gandit sa incercam sa exportam, hai sa zicem, in Moldova, ceea ce a devenit un brand romanesc, un festival foarte cunoscut in Bucuresti si in Romania, festivalul Anim’est. Am depus proiectul la CNC, recunosc ca fara sprijinul CNC-ului nu l-am fi putut organiza, pentru ca evident cheltuielile vor fi mult mai mari decat incasarile. CNC-ul ne-a acordat spijinul si de asemenea am primit sprijin si de la alte institutii, notabil sprijinul celor de la ICR Chisinau, care au fost foarte, foarte deschisi si ne ajuta foarte mult, Primaria Chisinau, Alianta Franceza din Republica Moldova, Minsiterul Culturii din Republica Moldova.”

Pentru a consulta programul complet al Anim’est Bucuresti 2011 si pentru a afla mai multe despre sectiunile festivalului, premii, spatii de desfasurare, bilete si multe altele intrati pe site-ul oficial.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.