“O singura zi”, povestea unei mari prietenii

Drama romantica “O singura zi/One Day”, care va avea premiera in Romania pe 14 octombrie, spune cu siguranta o poveste de dragoste si prietenie, insa finalul nu va fi tocmai ce va asteptati.

Emma Morley si Dexter Mayhew sunt cele doua personaje principale ale peliculei regizate de Lone Scherfig si distribuite la noi de Ro Image, personaje care traiesc o prietenie care ii tine vreo 20 de ani de la terminarea facultatii. Daca ati citit cartea lui David Nicholls (editata in Romania de Litera) dupa care a fost facut filmul, atunci stiti deja ca izvoraste si o poveste de dragoste pana la urma, insa nu va fi nimic de genul “si au trait fericiti pana la adanci batraneti”. De fapt, sentimentul dominant al povestii este cel de prietenie, pentru ca indiferent unde ii arunca viata, indiferent de joburile mizerabile pe care le au, indiferent de povestile de iubire (sau doar de sex) pe care fiecare le traieste separat, indiferent de visele de tinerete care se naruie sau dimpotriva, ajung sa se implineasca, Em si Dex sunt prieteni buni, sunt doi oameni care se pot confesa unul altuia atunci cand au nevoie, care se pot sfatui, care se pot ancora in celalalt cand lucrurile merg rau sau care pot petrece o vacanta relaxanta impreuna.

Iar noi ii vedem de fiecare data pe 15 iulie, de Sfantul Swithin, fie impreuna, fie vorbind la telefon, cand optimisti, cand dezamagiti, cand mai apropiati, cand mai instrainati. Pentru ca viata care vine gramada peste ei le mai pune si piedici, le intinde capcane si scoate din ei tot ce e mai rau, indepartandu-i. Ca atunci cand Emma ii spune lui Dexter: “Te iubesc foarte mult, dar nu-mi mai place de tine.”

Desi filmul e catalogat drept drama romantica – si dupa momentul cu adevarat tragic al filmului, care o sa va faca sa tresariti in scaune si o sa va scoata din placuta liniste pe care o traiati, o sa vedeti ca nu aveau cum sa-l numeasca altfel – “O singura zi” are multe momente de ironie si umor, care o sa va faca sa radeti si o sa va tina relaxati. Sau mai bine zis, o sa va pacaleasca sa va relaxati, dupa care o sa va dea lovitura de trezire pe care cu greu ati putea s-o intrezariti daca nu ati citit deja cartea.

Anne Hathaway este nesigura, timida, dar realista Emma, in timp ce Jim Sturgess este nebunaticul si uneori superficialul Dexter. Impreuna fac un cuplu foarte reusit pe ecran, desi sunt foarte diferiti se completeaza, isi dau incredere, se smulg unul pe altul din situatiile neplacute, se forteaza reciproc sa o apuce pe calea cea buna.

Orasele si salile in care va avea loc premiera din 14 octombrie sunt urmatoarele:

Bucuresti: Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, The Light Cinema, Movieplex
Cinema City: Cotroceni, Sun Plaza, Arad, Bacau, Baia Mare, Braila, Cluj, Pitesti, Timisoara
Cityplex Brasov
Odeon Cluj.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *