Despre “Fimfarum” si programul Anim’est din 13 octombrie

“Fimfarum – a treia oara-i cu noroc” (Cehia, 2011) este unul dintre lungmetrajele aflate in competitita Anim’est 2011, care a rulat la Cinema Patria pe 12 octombrie.

A sasea zi de Anim’est a adus, pe langa competitita de scurtmetraje si filmul care se lupta pentru a fi cel mai bun la sectiunea de lungmetraj – “Fimfarum – a treia oara-i cu noroc”. Pelicula este alcatuita din trei povesti distincte, fiecare parte fiind regizata de o alta persoana (Kristina Dufková, Vlasta Pospísilová si David Sukup).

Primul film de animatie cehesc realizat cu tehnica 3D, “Fimfarum – a treia oara-i cu noroc” este bazat pe basmele lui Jan Werich. Prima parte este despre o echipa de televiziune care merge in creierii muntilor Sumava pentru a realiza un documentar despre capcauni, in partea a doua suntem alaturi de cei trei fii ai unui rege care incearca sa-l ajute pe tatal lor sa-si regaseasca palaria pierduta in tinerete (pentru a-si regasi, astfel, curiozitatea si bucuria de a trai), iar partea a treia, care personal mi-a placut cel mai mult, pune in balanta ratiunea si norocul. Care dintre cele doua virtuti este mai importanta? Ratiunea, care are aspectul unui domn in varsta, elegant si meticulos sau Norocul, care este un tanar pletos, boem si nepretentios? Toate cele trei “filme in film” iau in ras unele defecte de caracter, atrag atentia asupra importantei bucuriilor spirituale si arata ca ratiunea fara noroc nu inseamna nimic. 🙂

Filmul va rula si astazi tot la Cinema Patria, de la ora 14.30. Tot astazi mai puteti vedea in aceeasi incinta filme din competititia internationala de scurtmetraj (de la 16.30 si 20.30), din competitia studenteasca (18.30), precum si lungmetrajul “Un arici pe nume George” (Polonia, 2011, regia Wojtek Wawszczyk) de la 22.30.

De asemenea, starea filmului romanesc de animatie este adusa in prim plan la masa rotunda dedicata acestuia tot azi, de la ora 12.00, la Cinema Union. Invitati precum Carmen Stejeroiu – director economic al Centrului National al Cinematografiei, Aurelian Nica – Original Production Manager la HBO Romania, Dan Panaitescu – de la studioul DSG, liderul echipei de animatori a lungmetrajului “Crulic – drumul spre dincolo”, Razvan Atanasescu – director de vanzari la Mediapro Magic sau Vlad Santo – Sales Coordinator la studioul ODS vor analiza impreuna trecutul si prezentul filmului romanesc de animatie, modul de pregatire a animatorilor romani, situatia studiourilor de animatie, oportunitatile de finantare si distributie existente pentru filmele de animatie romanesti. La dezbatere vor fi prezenti si animatorii romani selectionati in Competitiile Anim’est 2011.

De asemenea, in cadrul dezbaterii va avea loc si lansarea oficiala a DVD-ului de promovare a filmului romanesc de animatie ReAnimating Animation, editat de Asociatia Estenest si realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National – AFCN si al ODS.
DVD-ul cuprinde 14 scurtmetraje de animatie premiate, semnate de animatori autohtoni contemporani si va fi distribuit in cadrul standurilor de promovare a filmului romanesc din marketurile de film de la Cannes, Berlin sau Clermont-Ferrand, in reteaua de institute culturale romanesti din strainatate, la festivalurile partenere ale Anim’est, dar si catre profesionisti romani si straini interesati de filmul autohton de animatie.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *