Lansare: “Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan si ale dosarului sau”

Editura Nemira lanseaza romanul “Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan si ale dosarului sau” de Gheorghe Sasarman luni, 17 octombrie 2011, ora 12.00, in sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Alaturi de autor, vor fi prezenti scriitorul Gelu Negrea (redactor-sef al revistei Luceafarul de dimineata) si criticul Ovidiu Simonca (redactor-sef adjunct al revistei Observator cultural).

“Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan si ale dosarului sau” aduce in prim-plan soarta unui intelectual care parcurge drumul sinuos de la credinta senina in idealurile comuniste la recunoasterea amara a situatiei reale dintr-o tara incremenita sub teroarea dictaturii. Inrudit prin substanta cu proza memorialistica, romanul istoriseste firesc un destin autentic: victoria eroului in confruntarea cu iscoadele, sicanele si capcanele Securitatii este obtinuta cu pretul dureros al dezradacinarii.

Protagonistul, la care se recunosc elemente biografice ale autorului, nu se lasa recrutat de Securitate, isi pierde locul de munca si paraseste tara, devenind obiectul unui dosar de urmarire informativa din care volumul reproduce textual documente. Fara sa alunece in patetic, scriitura densa a lui Gheorghe Sasarman imbina descrierea calma cu ironia duioasa si cu sarcasmul.

Gheorghe Sasarman a debutat in literatura cu volumul de proza “Oracolul” (1969), dupa care a publicat “Cuadratura cercului”(1975). Au urmat apoi “Himera” (1979), unul dintre cele mai reusite volume ale autorului, cuprinzand povestiri si nuvele SF, apoi “2000”. Cel mai recent volum publicat in Romania este “Vedenii” (2007). De-a lungul timpului, autorul a fost recompensat cu numeroase distinctii pentru scrierile sale, printre care Premiul Europa (Stresa, 1980).

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.