“Memoria Trupului” a castigat Trofeul Anim’est 2011

Trofeul Anim’est, oferit de Institutul Cultural Roman, a fost castigat de scurtmetrajul “Memoria Trupului / Body Memory” (r. Ülo Pikkov, Estonia, 2011). Filmul este si propunerea Anim’est pentru Cartoon d’Or 2012, in primul an in care festivalul trimite o propunere pentru nominalizarea la cel mai prestigios premiu dedicat scurtmetrajului european de animatie.

Eroul serii a fost romanul Sebastian Cosor, regizorul filmului “Tipatul / The Scream”, productia MediaPro Magic castigatoare atat a Premiului pentru Cel mai bun Film Romanesc, oferit de Institutul Cultural Roman, si inmanat de Cecilia Felméri si Vlad Ivanov, cat si a Competitiei Balkanimation, al carei Premiu a fost oferit de Canyon.

“Ratusca cea urata / The Ugly Duckling” (Rusia, 2010), music-hall-ul regizat de maestrul animatiei cu papusi din Rusia, Garri Bardin, a castigat Premiul pentru Cel mai Bun Film de Lungmetraj, oferit de AXN.

David O’Reilly, rasplatit cu Premiul Publicului la editia precedenta a festivalului, pentru Viata de un minut a unei muste, este regizorul filmului rasplatit cu Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj, oferit de Opel: “Lumea exterioara / The External World” (Germania, 2010), selectionat la Sundance, Venetia sau Berlin, si-a adjudecat premiul de 1,000 de euro.

Polonia – Tara Invitata la Anim’est 2011 – este prezenta in palmaresul Anim’est 2011 cu Millhaven (r. Bartek Kulas, 2010), castigator al unei Mentiuni Speciale pentru un Film de Scurt Metraj.

Membri in Juriul sectiunii Videoclip & Advertising, Tobias Gundorff-Boesen, Hypno si DJ Vasile (Lucian Stan), au fost protagonistii unui moment de inmanare mai putin obisnuit, alegand sa isi traduca propriile texte, pe scena. Cei trei au hotarat sa premieze, la sectiunea Videoclip, “I Say Fever’ al formatiei Ramona Falls (r. Stefan Nadelmann, SUA, 2010), respectiv, la sectiunea Advertising, clipul Vitra – Kuubo (r. Adrian Flückiger, Elvetia, 2010).

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurt Metraj din sectiunea Minimest, acordat de Juriul alcatuit din copiii Barbu Dragomir, Maria David si Thea Cosma, a fost adjudecat de nominalizatul la Oscar, BAFTA si Cartoon d’Or “The Gruffallo” (r. Jakob Schuh, Max Lang, Marea Britanie, 2009).

Rezultatele workshop-urilor sustinute de Steven Woloshen, respectiv Vasi Alboiu, au putut fi urmarite pe marele ecran de la Cinema Patria. Acompaniate de Fierbinteanu, secventele de animatie prin zgarieturi pe pelicula au fost o prezenta inedita in programul Galei de Inchidere. Animatiile stop-motion realizate de cei 11 copii care au participat la atelierul de film de animatie sustinut de Vasi Alboiu au starnit amuzamentul si aplauzele asistentei de la Patria, iar tinerii participanti au fost premiati cu produse Canyon.

Premiul Publicului, oferit de Sony, constand intr-un aparat foto digital Sony Nex – C3K, revine in 2011 filmului “Flamingo Pride” (r. Tomer Eshed, Germania, 2011). Acordat, in mod traditional, unui scurtmetraj din sectiunea Mozaic, trofeul a fost prezentat anul acesta pe scena de actrita Ozana Oancea.

Dan Panaitescu, unul dintre conducatorii echipei de animatie a lungmetrajului “Crulic – Drumul spre dincolo”, a deschis seria premiilor acordate la Anim’est 2011 cu cel pentru Intreaga Activitate, inmanat doamnei Isabela Petrasincu.

Mihail Flamanzeanu este cel mai norocos spectator de la Anim’est 2011: directorul executiv Vlad Ilicevici a extras buletinul sau de vot, oferindu-i o geanta Crumpler si un festival pass pentru Anim’est 2012.

Seara s-a incheiat cu recitalul cvartetului sloven Vlasov’s Best Friend, care a acompaniat patru scurtmetraje clasice semnate de pionierul filmului de animatie cu papusi, Ladislas Starevich. Nepoata marelui cineast, cea care a restaurat copiile filmelor, doamna L.B. Martin, a prezentat filmele si a vorbit despre bucuria de a le proiecta la Bucuresti.

Foto: Catalin Georgescu

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.