Casa de vis vs Casa de cosmar

La invitatia Ro Image, am vazut in aceasta dimineata mystery thriller-ul “Casa de vis/Dream House”, care va avea premiera in cinematografele din Romania nu mai departe de 21 octombrie.

Nu am cum sa povestesc despre subiect decat in mica parte, pentru ca altfel ar insemna sa dau detalii care strica placerea vizionarii. E adevarat, trailerul e oarecum spoiler (consecinta a faptului ca regizorul si producatorii au avut oarece divergente pe platou), insa nu divulga chiar atat de mult incat sa nu mai fie loc de surprize – deci n-o sa va lamureasca, cel mult o sa va zapaceasca. 🙂 Prin urmare, pot sa va spun asa: Will Atenton (Daniel Craig) este un editor care isi da demisia si se muta din uriasul New York intr-o casa recent cumparata in micul New England pentru a se apuca sa scrie o carte si pentru a-si petrece mai mult timp cu familia alcatuita dintr-o sotie (Rachel Weisz) si doua fetite adorabile. Insa, pe masura ce zilele trec si cei doi soti incearca sa-si transforme noua locuinta intr-un adevarat camin, ei afla tot felul de lucruri deranjante despre familia care a locuit acolo inaintea lor. Mai precis, mama si cele doua fete au murit impuscate in timp ce tatal a devenit suspect de crima.

Mai mult, pe langa faptul ca nimeni nu prea vrea sa le dea informatii despre ce s-a intamplat in casa lor in trecut, nici ajutor nu primesc atunci cand au nevoie: politia se poarta absurd, vecinii tac ostentativ si schimba fete-fete, incat ai impresia ca bietii oameni sunt victimele vreunei conspiratii. Insa Will nu renunta la a face sapaturi si deodata mastile incep sa cada, culorile lumii sa se estompeze, veselia sa dispara si realitatea sa-i apara fostului editor exact asa cum este, bulversanta si cruda. Si ce anume inseamna asta va trebui sa descoperiti singuri. 🙂

Eu marturisesc ca initial am crezut ca aceasta “casa de vis” e de fapt bantuita (dupa cum vedeti, detaliul foto din afisul filmului duce cu gandul spre horror), dupa care m-am gandit ca e o casa blestemata, unde toti cei care se muta sfarsesc morti inainte de vreme. Actiunea ofera, pe masura ce se desfasoara, cateva indicii subtile despre ce s-a intamplat cu adevarat, insa nu le iei in seama pana cand firul nu se rupe violent si abia atunci incepi sa tai de pe lista semnele de intrebare care ti-au rasarit in minte si sa pui cap la cap detaliile date pentru a dezlega ghicitoarea.

Daniel Craig trece minunat de la imaginea omului complet multumit la durerea omului total ratacit, iar Rachel Weisz este o incantare in rolul sotiei iubitoare care face totul pentru partenerul ei. Personal, mi-a placut fiecare secventa a acestui film – linistea din sanul unei familii fericite, haosul secretelor, tragedia crimei, absurditatea adevarului, iluminarea meritata, povestea completa inchisa intr-o carte -, cu tot cu senzatiile pe care le declanseaza.

In momentul in care actiunea face acel cot brusc de care spuneam mai sus, o sa ziceti a, dar asta seamana cu “Shutter Island”, ba nu, de fapt seamana cu “The Uninvited” (sau cu cine stie ce filme ati mai vazut fiecare si faceti conexiuni), insa de fapt nu seamana nici cu unul nici cu altul decat la un anumit nivel. In “Dream House”, toata lumea e de fapt sanatoasa la cap, problema este alta… Si o sa vedeti care anume daca mergeti la cinematograf din 21 octombrie incolo. 🙂

Orasele si salile in care veti putea vedea premiera filmului sunt urmatoarele:

Bucuresti: CinemaPro, Grand Cinema Digiplex, Hollywood Multiplex, The Light Cinema, Movieplex
Cinema City: Cotroceni, Sun Plaza, Arad, Bacau, Braila, Baia Mare, Cluj, Pitesti, Timisoara
Odeon Cluj
RADEF RomaniaFilm: Cluj, Craiova, Ploiesti

Share

One thought on “Casa de vis vs Casa de cosmar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *