“Comedie pe intuneric” la ArCuB

Duminica seara, la ArCuB, s-a jucat o comedie pe intuneric. Mai bine zis, pe 30 octombrie a fost prezentata piesa o “Comedie pe intuneric”, scrisa de dramaturgul englez Peter Shaffer si regizata de Cristian Dumitru. Asa cum avertizeaza insusi titlul, este vorba de o comedie, iar asteptarile publicului amator de umor englezesc si situatii comice nu au fost inselate.

Pentru artistul englez Miller si pentru Carol, noua lui logodnica, se anunta o zi mare. Asteapta doi invitati de seama: pe tatal lui Carol, un fost colonel caruia ii vor da vestea logodnei lor, si pe un miliardar amator de arta, in care isi pun speranta ca va cumpara operele lui Miller. In asteptarea acestora si pentru impresionarea lor, cuplul se agita prin apartament si il redecoreaza chiar cu obiecte imprumutate din garsoniera vecinului Harold, plecat intr-o calatorie. Insa in toiul pregatirilor, se intampla ceva care va da peste cap toate planurile pentru acea seara: o pana de curent.

Panicati si dezamagiti, Carol si Miller cauta solutii pentru aprinderea luminii: un apel la compania de electricitate, o lumanare din apartamentul lui Harold, baterii pentru lanterna, insa niciuna dintre solutii nu ii salveaza. Si de parca nu ar fi fost destul de stresati de situatie, cei doi primesc mai multe vizite decat se asteptau. Cum era de asteptat, in loc sa-i ajute, musafirii ii incurca si mai tare. Prima este administratora blocului, o domnisoara in varsta, careia ii place whiskey-ul si se teme de intuneric. Apoi vine tatal lui Carol, care e departe de a-si face o impresie buna despre Miller, urmat de Harold, vecinul cu trasaturi gay de care cuplul incearca sa ascunda obiectele “imprumutate” din propria garsoniera. Urmatorul este mult-asteptatul Franz, insa acesta se dovedeste a fi un electrician si nu miliardarul in care isi puneau sperantele. Cireasa de pe tort este Clea, fost iubita a lui Miller. Aparitia ei complica si mai mult lucrurile, dar starneste si mai multe rasete.

Actiunea scapa de sub controlul personajelor, declansand situatiile comice. Adunati in casa lui Miller, protagonistii se impiedica unii de altii in ritmul “fiecare cu ce-l doare”. Si daca la inceput isi doresc ca lumina revina, la sfarsit vor prefera intunericul. Din fericire, pana de curent ii ajuta sa ascunda amanuntele care nu vor sa fie vazute si secretele care nu vor sa fie aflate. Din nefericire insa, ii incurca atat fizic, cat si moral, aducandu-i in imposibilitatea de a vedea cu adevarat cine si cum sunt oamenii de langa ei. Mai mult decat atat, le arata spectatorilor cum intr-o singura seara, o intamplare banala poate schimba cursul evenimentelor din vietile mai multor personaje.

Desi lumina a jucat feste, asta s-a intamplat doar pe scena, iar simtul umorului spectatorilor veniti in numar mare la reprezentatie nu a fost afectat. Fruntile le-au fost descretite de glume in stil englezesc, uneori putin fortate, alteori cam usoare, surprinse de Peter Shaffer in piesa lui. Iar actorii (Anda Caropol, Cornel Ciupercescu, Viorel Comanici, Tiberiu Paun, Vlad Jipa, Viorica Bantas si Cristina Florea), indrumati de regizorul Cristian Dumitru, si-au facut datoria, dand viata comicului situational printr-o prestatie potrivita pentru relaxarea de duminica seara.

“Comedie pe intuneric” se va mai juca si pe 5 noiembrie, ora 19.00, la Sala ArCuB. Tot in acest weekend veti mai putea vedea si spectacolul “Marfa vie”, pe 6 noiembrie, de la ora 19.00. Detalii gasiti pe www.arcub.ro.

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Comedie pe intuneric/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *