“Adio, tovarasi!” – povestea destramarii lumii sovietice

TVR 1 si TVR HD transmit in premiera seria documentara in sase episoade “Adio, tovarasi!”, realizata de regizorul rus Andrei Nekrasov, incepand cu 17 noiembrie, ora 22.10. Seria documentara despre povestea destramarii lumii sovietice si a utopiei socialiste intr-un mod inovativ se va difuza sub genericul Documentarele Televiziunii Romane in fiecare joi, de la ora 22.10, timp de sase saptamani.

Filmele documentare ale seriei reflecta perioada 1975-1991 prin istoriile de exceptie ale unor oameni simpli, ale caror curaj si hotarare au devenit forta purtatoare ce a dus la caderea Cortinei de Fier. Sunt povesti despre dragoste, atentate esuate sau incercari dramatice de a fugi in vest. Aceste intamplari se petrec pe fundalul vietii politice, pe care se perinda oameni de stat si de partid. Prin materiale de propaganda si filmari private, se creioneaza o imagine vie a acelor vremuri si stilul de viata al anilor ‘70 si ‘80.

Serialul este o saga filmata in 12 tari, care il poarta pe spectator inapoi spre evenimentele ce au au determinat incheierea Razboiului Rece si care continua sa marcheze ordinea mondiala. Ilustrat cu exceptionale imagini de arhiva din tarile fostului Bloc Comunist si din presa occidentala, “Adio, tovarasi!” ofera o perspectiva unica despre un proces istoric atat de putin inteles, aducand fata in fata doua generatii: regizorul, un personaj nascut in anii ‘50 si crescut in spiritul sovietic, si fiica sa care a crescut in vest in anii ‘80.

Serialul documentar “Adio, tovarasi!” este parte a evenimentului multimedia care marcheaza 20 de ani de la destramarea U.R.S.S si care cuprinde si o platforma web, o carte si multe alte actiuni paralele. “Adio, tovarasi!” este o coproductie Artline Films, Gebrueder Beetz Filmproduktion si ARTE. Pentru Romania coproducatorii serialului sunt Hi Film si TVR.

Comunicat TVR

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.