Sukhishvili – traditii georgiene in pasi de balet si dans

Baletul National Georgian si-a inceput turneul balcanic, iar in lunga lor calatorie artistii s-au oprit si in Romania. Pe 16 noiembrie, la Sala Palatului din Bucuresti, o orchestra si zeci de dansatori s-au intrecut in demonstrarea conceptului de balet traditional georgian, o reprezentare a spiritului artistic caucazian.

Fondat in 1945 de Iliko Sukhishvili si Nino Ramishvili, baletul “Sukhishvili” – denumit initial Compania Nationala Georgiana de Dans – este prima companie profesionista de dans din Georgia. De la infiintare pana in prezent, Baletul a beneficiat permanent de grija talentatului cuplului de coregrafi si a urmasilor acestora, astfel incat trei generatii ale familiei Sukhishvili s-au implicat in conducerea proiectului si in realizarea programelor artistice. Cu modificari si imbunatatiri, Baletul a purtat muzica si dansurile georgiene prin lume, promovand valorile traditionale in cele 80 de tari prin care a trecut si amplificand nerabdarea cu care oamenii asteapta sa vada spectacolul cunoscut acum ca “Sukhishvili”.

Acompaniati de o orchestra desprinsa din timpuri arhaice, zeci de dansatori – compania numara saptezeci – au navalit pe scena intr-un suflu de energie care a hipnotizat publicul, determinandu-l sa aplaude frenetic. Melodiile caucaziene au rasunat timp de doua ore, valorificate de interpretarile purtatorilor de costume de poveste. Menite parca sa invoce forte nevazute, sunetele si miscarile de pe scena au variat intr-o combinatie inedita de balet clasic si contemporan cu dans traditional si modern. Adaptandu-se la ritmul percutiilor, artistii au atins toate limitele scenei, sarind, rasucindu-se pe genunchi, dansand cu miscari iuti, cu gratie sau cu pasi marunti – care ascunsi de fustele lungi lasau impresia de plutire.

Prin fata spectatorilor s-au perindat abia atingand pamantul armatele din dansul “Kahndjuluri”, nunta traditionala in “Simdi”, “Ilouri” – dans nou dedicat fondatorilor Iliko si Nino, “Zekari” – dans modern bazat pe elemente traditionale, sau “Samaya” – evocarea imaginii medievale a reginei Tamara. Fiecare moment a impresionat pozitiv audienta prin talentul si vitalitatea neobositilor dansatori. Printre cele mai spectaculoase elemente ale show-ului s-au numarat dansul cu cutite si cel cu sabii (“Khevsuruli”), acrobatiile confirmand forma fizica de neegalat a protagonistilor, necesara punerii in practica a unei coregrafii complexe, conceputa pentru solo, perechi sau grup.

Parte a “Sukhishvili Balkan Tour”, organizat de compania bulgara Degris ltd., spectacolul argumenteaza ideea ca baletul georgian nu este un simplu dans, ci un compex de balet si dans traditional. Iar artistii georgieni, dupa ce au fascinat cu evolutia lor publicul roman, depasindu-i asteptarile, si-au continuat drumul spre cucerirea altor inimi din Grecia, Serbia sau Bulgaria.

Articol realizat in colaborare cu Ioana Sandru

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Sukhisvili/]

Share

One thought on “Sukhishvili – traditii georgiene in pasi de balet si dans

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.