O explozie de energie: “Ovidiu Lipan Tandarica & The Balkanic Explosion”

Ovidiu Lipan Tandarica si-a redefinit echilibrul artistic prin interpretarea ritmurilor balcanice, inconjurat de voci si instrumentisti descoperiti in intreaga lume. Prezenti pe 27 noiembrie la Sala Palatului din Bucuresti, muzicienii au invadat sufletele si urechile multimii de spectatori cu o explozie de energie, intr-o rara demonstratie de maiestrie – “The Balkanic Explosion”.

Dupa decenii de afirmare a talentului in proiecte precum “Rosu si Negru”, “Phoenix” sau solo, Ovidiu Lipan redescopera muzica balcanica si, pe langa sufletul pe care il pune in interpretarea ei, ii adauga un plus de valoare prin suita de artisti adunati in jurul lui. Astfel, in cadrul evenimentului “Ovidiu Lipan Tandarica & The Balkanic Explosion” organizat de Phoenix Entertainment, artistul reuneste un amestec original de instrumente si tonalitati vocale deosebite. Scopul este acela de a ilustra conceptul de multiculturalism care sta la baza proiectului. Iar efectul este si el unul special: incantarea pana la extaz a spectatorilor romani.

Intalniti in calatoriile lui Ovidiu Lipan prin lume, artistii de nationalitati diferite s-au sincronizat perfect cu ritmul impus de cel mai talentat tobosar roman, aflat de data aceasta atat in ipostaza de instrumentist, cat si de dirijor. Alaturi de Tandarica, fiecare invitat al acestuia a emanat catre audienta o cantitate fascinanta de energie. Pe scena s-au amestecat voci precum cea a aromanului Stelu Enache, a temperamentalei Rona Hartner sau a Deliei Matache, cu instrumentele Fanfarei 10 Prajini, Grupului Balkano, percutionistilor din Columbia, Rwanda, sau cu oudul egiptean al lui Yashir. Nu a lipsit nici Alexander Lipan, care, desi se afla la inceputurile carierei de chitarist, a perfomat – in premiera pe aceeasi scena cu tatal sau – fragmente muzicale cu care Tandarica s-a mandrit sincer.Totusi, in varful piramidei s-a aflat, asa cum era prevazut – Ovidiu Lipan, a carui energie a cucerit toata suflarea din Sala Palatului. Aflat intr-o forma fizica si artistica de invidiat, el a confirmat si chiar a depasit asteptarile, fiind capabil sa sustina duete vocale cu Stelu, intrumentale cu fiul Alexander sau cu tambalistul Marius Mihalache si chiar dansante cu Rona. Mai mult decat atat, entuziasmat de receptivitatea publicului si de veselia tuturor celor de pe scena, neobositul tobosar a transformat evenimentul intr-un spectacol complet, dubland durata acestuia si spunand: “Daca vreti sa ma stati… Noi mai cantam!” 🙂

Astfel, in explozia de prestatii cu inima deschisa s-au putut auzi interpretari si reinterpretari sau improvizatii pornind de la muzica din regiunea sud-dunareana. Melodii consacrate (“Natalis”, “Margareta”), creatii instrumentale interpretate de inconfundabilul Tandarica si de orchestra care l-a acompaniat (“Tango Toledo”, “Ave Maria”, “Ciocarlia”), muzica aromana insufletita de Stelu Enache (“Armana mea”, “Tardafirlu”, “Anjii”, “Dorlu”) sau compozitiile lui Bregovic pe vocea temperamentalei Rona (“Ederlezi”), toti si toate s-au imbinat perfect unind sufletele de pretutindeni intr-un spectacol memorabil.

Cum din orice explozie sar aschii si tandari, evenimentul ne-a dat ocazia sa intelegem si de unde ii vine renumele de “Tandarica” lui Ovidiu Lipan. Astfel, pe parcursul celor trei ore de performare patimasa, maestrul tobosar si-a descarcat energia pe cateva perechi de bete, acestea transformandu-se in tandari ce au aterizat la picioarele spectatorilor din primul rand.

Foto: Vlad Toma

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Tandarica/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.