Noutati la Polirom: Jeffrey Eugenides – “Intriga matrimoniala”

La numai o luna de lansarea in Statele Unite ale Americii, Editura Polirom le propune cititorilor autohtoni editia in limba romana a celui mai recent roman al lui Jeffrey Eugenides: “Intriga matrimoniala”, o carte aparuta in excelenta traducere a Danei Craciun.

Noul roman al lui Eugenides apare dupa o pauza de noua ani de la publicarea bestsellerului “Middlesex”, un roman distins cu Premiul Pulitzer pentru Literatura in 2003 si tradus in peste 40 de limbi. “Sinuciderea fecioarelor”, romanul de debut al lui Jeffrey Eugenides – publicat in 1993, si el tot la o distanta de noua ani de “Middlesex” –, a cunoscut o ecranizare spectaculoasa, in regia Sophiei Coppola.

“Intriga matrimoniala” (2011) ne plaseaza in America la inceputul anilor ’80. Tara este in recesiune, ca si viata de colegiu. Insa cafenelele sunt pline de copii invatati care citesc Derrida si asculta Talking Heads. Printre ei se afla Madeleine Hanna, proaspata absolventa la engleza, si admiratorul ei, Mitchell Grammaticus, care alege sa renunte la studiile teologice, ca sa cutreiere lumea. Interesele lui Madeleine se indreapta in aceeasi masura spre postmodernistii in voga – tulburindu-i dragostea fata de autori precum James, Austen si Salinger – si spre extraordinarul Leonard Bankhead, pe care il intalneste la un curs de semiotica si ale carui crize depresive ii pun in pericol sansele de a fi ales vreodata ca sot.
Vechiul triunghi amoros revine in limbajul noii generatii, impresionand prin fidelitatea fata de tinerii eroi, sustinuti de o superba figuratie compusa din profesori enigmatici, teoreticieni ai feminismului sau mame ingrijorate.

Share

One thought on “Noutati la Polirom: Jeffrey Eugenides – “Intriga matrimoniala”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.