Doi autori rusi premiati vor fi tradusi la Curtea Veche

Bolshaja kniga (“Marea carte”), cel mai important premiu literar rus, i-a fost decernat pe 29 noiembrie la Moscova lui Mihail Siskin, pentru romanul “Pismovnik”. Cel de-al doilea castigator a fost Vladimir Sorokin cu romanul “Metel” (“Viscolul”). Ambele titluri sunt in curs de aparitie la Curtea Veche Publishing.

Avand deja in portofoliul editorial trei romane de Vladimir Sorokin (“Gheata”, “Ziua opricinicului”, “Kremlinul de zahar”) si alte nume recunoscute ale literaturii ruse, cum ar fi Iuri Mamleev, Irina Denejkina sau Viktor Pelevin, Curtea Veche continua sa aduca publicului roman cei mai valorosi autori rusi contemporani, iar premiul Bolshaja kniga confirma acest lucru.

Romanul lui Mihail Siskin (“Pismovnik”), care urmeaza sa apara la Curtea Veche Publishing in vara anului 2012, este de o simplitate deconcertanta: o femeie, un barbat si scrisorile lor de dragoste. O casa la tara, prima iubire. Scrisorile lor vorbesc despre tot ceea ce se poate intampla in viata: despre familie, despre copilarie, despre bucurie si despre tristete; impreuna alcatuiesc romanul unei iubiri, sau poate al unei morti, fiindca “nicio carte mare, niciun tablou nu sunt deloc despre iubire. Numai lasa impresia ca sunt despre iubire, ca sa fie interesante. Dar, de fapt, sunt despre moarte. In carti, iubirea e un fel de scut, mai bine zis, un fel de legatura peste ochi. Ca sa nu vezi. Ca sa nu fie asa de infricosator.”

Romanul “Metel” (“Viscolul”, in pregatire la Curtea Veche Publishing) de Vladimir Sorokin este povestea unei calatorii aproape kafkiene pe care cei doi protagonisti, un medic si calauza lui, incearca sa o duca la bun sfarsit pe un viscol naprasnic. La capatul drumului, pe medic il asteapta victimele unei boli misterioase care transforma oamenii in zombi, insa infernul hibernal se va dovedi fara scapare. Romanul s-a bucurat si de premiul New Prose, oferit de Fundatia Mihail Prohorov.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *