Un nou volum din seria de autor Samuel Beckett a aparut la Polirom

Editura Polirom anunta aparitia unui nou volum in seria dedicata laureatului Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1969, Samuel Beckett. Volumul “Opere III. Molloy • Malone murind • Nenumitul” (traduceri din limba franceza de Gabriela si Constantin Abaluta, Ileana Cantuniari) urmeaza sa intre in librariile din intreaga tara.

Creand impresia unor cercuri concentrice, din ce in ce mai stramte si mai sufocante, care inchid inauntrul lor personaje adancite intr-o cautare de sine repetitiva si epuizanta, romanele din trilogia “Molloy, Malone murind, Nenumitul”, publicate intre anii 1951 si 1953, stau sub semnul constiintei acute a faptului ca fiintarea este marea tragedie a umanitatii si al aspiratiei necontenite catre neant.

Dezbracate de orice conventii ale narativului si transpuse intr-un limbaj adesea esentializat pana la limita, cele trei romane se construiesc in jurul unor personaje care par sa se decorporalizeze treptat, reducandu-se in ultima instanta la o simpla voce – vesela, banuitoare, furibunda sau nepasatoare – ce monologheza fara intrerupere in cautarea unui sens inexistent, si in acelasi timp sa se reinventeze, imaginand alte si alte identitati fantomatice.

“Beckett, iata unul dintre cei mai optimisti scriitori din cati cunosc. In spatele ritmului de recviem al blasfemiilor sale, se afla adevarata dragoste fata de om. In plus, ce scrie el e adevarat: fiecare fraza e scrisa ca si cand ar fi fost traita.” (The New York Times Book Review)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.