Bogdan Teodorescu este “Calator prin Lumea Mare”

Bogdan Teodorescu a calatorit din nou. De data aceasta prin “Lumea Mare”. Si pentru ca prima lui carte de calatorie a avut un succes neasteptat, vanzandu-se in peste 15.000 de exemplare, jurnalistul a decis sa puna pe hartie si alte impresii din plimbarile sale. Noua serie de povestiri s-a concretizat in volumul intitulat “Calator prin Lumea Mare”, continuare captivanta a lui “54/24”.

Personalitate complexa, Bogdan Teodorescu este jurnalist, scriitor, analist politic, profesor. Unii l-au vazut in emisiunile politice de la TV, altii il cunosc ca membru al Uniunii Scriitorilor sau de la cursurile pe care le tine la SNSPA. Insa, asa cum marturiseste in cartile sale de calatorie, el se viseaza a fi “calator prin Lumea Mare”, caci “starea noastra de a fi este vacanta”. Iar povestirile lui, scrise cu pofta unui om caruia ii place sa calatoreasca si sa deguste din tot ce descopera in jur, nu pot fi altfel decat savuroase. Arta culinara este impletita cu istoria, geografia si cultura, scriitorul demonstrand ca stie din toate si le etaleaza cu umor, intr-un stil accesibil si cuceritor.

“Poate daca am povesti mai mult lucrurile care ne bucura, am trai o viata mai buna”. Cu aceste ganduri porneste Bogdan Teodorescu in scrierea celui de al doilea sir de povestiri de calatorie. Subintitulat “29 de povestiri noi”, volumul “Calator prin Lumea Mare” reprezinta continuarea Seriei de Autor Bogdan Teodorescu inceputa in 2008 cu “54/24” – reeditat in 2010 cu un bonus, “54 +1/24” – si publicata sub indrumarea editorului Bogdan Hrib, la Editura Tritonic.

Cu titlul inspirat de un blog si de o comunitate de “turisti”, volumul secund de povestiri al lui Bogdan Teodorescu nu este si nici nu se vrea a fi un ghid clasic de calatorie. Este mai degraba un album cu amintiri, o colectie personala de instantanee adunate de prin lume, pe care o impartaseste cu cititorii, lasand imaginatia acestora sa zburde de pe un continent pe altul. “Calator prin Lumea Mare” ne poarta in lung si-n lat pe harta lumii, din nordul Rusiei pana in sudul Africii, de la piramidele din Mexic pana la cele din Egipt, cu multe opriri prin orasele Europei. Unele cunoscute, altele mai putin, locurile si obiectivele turistice atinse de scriitor incanta imaginar simturile prin senzatiile pe care le declanseaza, dar si prin experientele de tot felul, dar mai ales culinare, prin care trece autorul in incercarea de a descoperi si defini specificul fiecarui loc. 🙂

Cu speranta ca un indemn, autorul mai spune: “Sper sa va placa, dar mai ales sper sa calatoriti”. Iar daca el tot calatoreste, poate o sa mai si scrie, pentru ca noi sa calatorim iarasi prin cartile lui, sa schimbam sau sa asimilam impresii, sa visam cu ochii deschisi.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.