Curtea Veche a editat “Povestile Reginei Maria a Romaniei”

Povestile citite iarna, la gura focului sau in fata bradului impodobit, au un farmec cu totul aparte. Nu intamplator, in apropierea Craciunului, Curtea Veche Publishing a pregatit o surpriza atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, interesati de una dintre figurile emblematice ale istoriei noastre. “Povestile Reginei Maria a Romaniei” cuprinde treisprezece basme scrise de Majestatea Sa Regina Maria, toate inspirate de dragostea Reginei pentru Romania si poporul roman.

Basmele au fost publicate pentru prima data in limba romana in anul 1923 sub titlul “Cartea de basme a Reginei Maria”.

Regina Maria a Romaniei, nepoata Reginei Victoria a Angliei si verisoara primara a Tarului Nicolae al II-lea al Rusiei, era renumita pentru frumusetea ei, pentru inteligenta, simt diplomatic, altruism si pasiune pentru arta, poezie si filozofie. Consoarta Regelui Ferdinand I si mama regelui Carol al II-lea al Romaniei a fost supranumita “Regina inimilor” sau “Mama ranitilor” datorita dragostei si daruirii pe care le-a aratat in timpul Primului Razboi Mondial.

Dincolo de multiplele actiuni de caritate intreprinse, Majestatea Sa a ramas in memoria romanilor si pentru talentul de a scrie. Opera sa literara este vasta, cuprinzand cateva romane sentimentale, volume de povestiri, povesti si basme pentru copii si cu un jurnal in doua volume, “Povestea vietii mele”.

Volumul “Povestile Reginei Maria” are un format original, ce incearca sa sublinieze, prin fotografii sugestive, povestea familiei Reginei. Astfel, in volum apar ilustratii cu Regina Maria a Romaniei, Regele Ferdinand I, cei cinci copii ai acestora – Carol (viitorul rege Carol al II-lea), printul Nicolae, principesele Elisabeta, Maria si Ileana si printul Mihai (viitorul rege Mihai I al Romaniei, nepotul Reginei Maria si fiul lui Carol al II-lea).

Cea de a 13-a poveste a volumului, adaugata de Curtea Veche Publishing in aceasta editie, este un eseu autobiografic al Reginei Maria, intitulat “Copila cu ochi albastri”. In 1931, Ileana, fiica cea mica a Reginei, se marita cu Arhiducele Anton de Austria si pleaca din tara. Regina reia, in acest eseu, istoria familiei sale, vorbeste despre copiii ei si despre vremurile grele ale razboiului. In acest fel, autobiografia Reginei se intretese cu povestile ei, pe care, cel mai probabil, le-a spus de multe ori, inainte de a le scrie, propriilor copii.

Volumul este editat in conditii speciale si este disponibil atat in librarii la pretul de 40 lei, cat si pe site-ul editurii, www.curteaveche.ro, cu o reducere de 15%.

Extras din comunicatul Editurii Curtea Veche

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *