Nou la Herald: „Originile alchimiei”

Volumul „Originile alchimiei” de Marcellin Berthelot a aparut de curand la Editura Herald in colectia Historia. In aceeasi colectie puteti gasi si titlurile „Magia la Chaldeeni” si „Misteriile lui Zalmoxis”.

Lumea a ramas astazi fara mistere; gandirea rationalista are pretentia ca a inteles totul, ca a elucidat totul; stiinta face eforturi de a ne oferi o perspectiva pozitivista si logica despre toate lucrurile si isi extinde determinismul fatal pana spre lumea morala.

Acest volum arata ca lucrurile nu au stat intotdeauna astfel; aceasta perspectiva pur rationala nu a aparut decat in vremea grecilor si nu s-a generalizat decat la popoarele europene, in special in secolul al XVIII-lea. La inceputurile civilizatiei, orice cunoastere imbraca o forma religioasa si mistica, deopotriva.

Alchimia pretindea ca-i imbogateste pe adeptii ei, procurandu-le aur si argint, dar ii si vindeca de boli, prin tot felul de preparate cu aspect de panaceu; in sfarsit, alchimia mai avea menirea de a le procura adeptilor fericirea perfecta, identificandu-i cu sufletul lumii si cu spiritul universal.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.