Bun venit la Nouakchott! Ca de plecat, mai greu…

“Bun venit la Nouakchott” este cel mai recent tiltu din colectia SAS a Editurii Meteor Press, apartinand prolificului autor de romane de spionaj Gerard de Villiers. Avandu-l ca personaj principal pe acelasi Malko Linge, agentul CIA prezent in toate romanele colectiei mentionate, volumul ne poarta intr-o actiune trepidanta si acaparatoare in capitala Mauritaniei.

Gerard de Villiers nu este doar un autor care scrie patru romane pe an, ci si un foarte bun documentarist, calitate care i se trage cu siguranta de la profesia sa de baza, aceea de jurnalist. Astfel, inainte de a se inhama la scrierea propriu-zisa a unei carti (volumele sale au ca locuri de desfasurare deloc prietenoasele zone de conflicte armate), autorul merge pe teren pentru a vedea exact cum stau lucrurile in regiunile in care are de gand sa-si plaseze actiunea romanului.

In “Bun venit la Nouakchott”, actiunea se desfasoara dupa cum spune si titlul in capitala Mauritaniei, unde patru agenti CIA si doi piloti civili sunt rapiti de organizatia Al Qaida din Maghrebul Islamic. In schimbul returnarii agentilor, rapitorii condusi de emirul Abu Zeid solicita o nimica toata: cate trei milioane de dolari per ostatic si eliberarea a trei confrati de-ai lor, combatanti salafisti, care isi fac veacul intr-o inchisoare de maxima siguranta din Nouakchott in asteptarea executiei iminente. In cazul in care cererea nu le va fi implinita, “tuturor celor sase necredinciosi li se va taia gatul”.

Cum sansele celor de la CIA de a-si recupera oamenii pe cai legale tind spre zero, acestia decid sa apeleze la singurul individ care ar putea sa incerce macar sa rezolve situatia, si anume agentul austriac sub acoperire Malko Linge. Sosit in aridul Nouackchott si luat tare chiar din prima zi, Malko isi da seama ca va trebui sa riste foarte mult pentru a inchega un plan de actiune si a-l duce la capat.

Dar, cum cine nu risca nu castiga, agentul, despre care toata lumea crede ca e un ziarist dornic de senzatii tari, trece peste debusolarea initiala si isi face treptat cunostinte printre localnicii care ar putea sa il ajute cu indeplinirea planului sau de salvare, trecand prin tot felul de situatii palpitante neplacute, dar beneficiind in putinul timp liber si de „serviciile” extrem de erotice ale unei autohtone atragatoare, despre care nu stii sigur pana spre final daca e de partea lui in ceea ce priveste misiunea barbatului sau daca il va trada la momentul potrivit.

Cand planul pare sa fi capatat in sfarsit o traiectorie clara, autorul ne smulge brusc din visare si intoarce actiunea in fel si chip, facandu-si ciitorii sa se alarmeze, sa se enerveze sau se ingrozeasca de intamplarile care se succed rapid si conduc spre un deznodamant neasteptat, in care nu e prea clar care sunt invingatorii si care invinsii sau daca exista asa ceva: “Malko incerca sa se convinga ca nu-si pierduse timpul degeaba.”

Daca sunteti amatori de astfel de literatura, cartea lui Gerard de Villiers poate fi gasita aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.