Ce mai gasim pe rafturi: “Tamoanchan si Tlalocan”

Cea mai recenta aparitie la Editura Herald este volumul “Tamoanchan si Tlalocan” de Austin Lopez Alfredo, in traducerea lui Liviu Popescu, inclus in colectia Cultura si Civilizatie. Tamoanchan si Tlalocan sunt cele doua locuri pe care aztecii le considerau misterioase. Desi sunt considerate importante din punct de vedere cosmologic, trimiterile la ele in mitologia azteca raman obscure.

Miturile despre Tamoanchan il descriu ca pe locul de obarsie al tuturor fiintelor. Tlalocan, in schimb, era un paradis terestru situat in interiorul unui munte vesnic verde si frumos, locul in care salasluiau oamenii care au murit prin inec, rapusi de fulger sau de boala.

Istoricii au incercat sa inteleaga si sa clarifice semnificatia acestor doua locuri din secolul al XVI-lea. Astazi, cei care studiaza religia vechilor mexicani incearca sa le gaseasca in sistemul cosmic, pentru a intelege mai bine gandirea religioasa mesoamericana, dar sursele scrise cu privire la aceste doua locuri sunt greu de inteles.

In “Tamoanchan si Tlalocan”, Alfredo Lopez Austin ofera noi interpretari ale mitologiei aztece bazate pe surse istorice scrise, surse iconografice si credintele indienilor moderni.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.