Cvartetul Ad Libitum revine pe scena bucuresteana intr-o noua formula

Primul concert bucurestean in noua formula a cvartetului Ad Libitum va avea loc vineri 17 februarie, ora 19.00 la Sala Radio si va fi transmis in direct la Radio Romania Muzical. Pe langa doua cvartete din repertoriul clasic – Haydn si Beethoven – publicul se va putea delecta cu o lucrare foarte rara: cvartetul Voces Intimae de Jean Sibelius.

Golul lasat de un prieten si coleg alaturi de care ti-ai petrecut 23 de ani din viata, repetand zi de zi, cu greu poate fi umplut. Vara trecuta cvartetul Ad Libitum a avut un moment de cumpana atunci cand prim-violonistul formatiei, Adrian Berescu, a pierit intr-un accident rutier. Cei trei ramasi in urma au fost pusi in fata a doua alternative: disparitia cvartetului odata cu Adrian Berescu ori continuarea intr-o noua formula, pastrand vie memoria prietenului lor.

Au cautat raspunsul la aceasta dilema trecand in revista istoria lor: totul a inceput intr-o vara a anului 1988 cand cei patru studenti ai Conservatorului din Iasi s-au intalnit la prima lor repetitie. Au crescut si s-au dezvoltat sub grija profesorului lor, Bujor Prelipcean, la randul sau prim-violonist intr-unul dintre cele mai longevive cvartete romanenesti – Voces. Au urmat cursuri de maiestrie cu cvartetele Fine Arts, Amadeus, Juilliard sau Orlando, ansambluri cu peste cinci decenii de experienta stralucita pe marile scene ale lumii. Toate acestea i-au pregatit pe membrii Cvartetului Ad Libitum pentru piatra de hotar a carierei lor: castigarea in 1997 a Concursului de la Evian, performanta fara precedent pana in ziua de astazi pentru muzica de camera romaneasca. Aceasta cu atat mai mult cu cat s-au intors de la acest concurs nu doar cu Marele Premiu, ci si cu Premiul Presei si Premiul Mecenatului Muzical, lasand prea putine distinctii pentru celelalte trei cvartete calificate in finala.

Au urmat pentru Cvartetul Ad Libitum inregistrari cu casa de discuri Naxos, nominalizari la Premiile Grammophone – supranumite “Premiile Oscar” ale muzicii clasice – , si concerte in cele mai renumite sali ale lumii: Concertgebouw – Amsterdam, Salle Cortot – Paris sau Konzerthaus – Berlin. De asemenea, ansamblul Ad Libitum a fost numit cvartet de stat in cadrul Filarmonicii de Stat “Moldova” din Iasi.

Dupa pierderea lui Adrian Berescu, Cvartetul Ad Libitum a ales sa ii pastreze vie memoria, invitandu-l pe violonistul Alexandru Tomescu sa li se alature. Nelipsit de pe scenele romanesti, unde se afla de obicei in postura solistica, violonistul este in acelasi timp pasionat de muzica de camera, dovedindu-se a fi persoana ideala pentru a continua alaturi de Serban Mereuta, Bogdan Bisoc si Filip Papa seria succeselor Cvartetului Ad Libitum. Dupa un prim turneu in Olanda, ansamblul se pregateste sa exploreze noi teritorii ale muzicii de camera, propunandu-si sa aduca muzica de cvartet in topul preferintelor melomanilor din Romania.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.