Ce noutati aduce Editura Crime Scene

In anul 2008 a aparut Crime Scene Publishing, imprint al grupurilor Flacara si Tritonic, cu George Arion editor-coordonator. Intre timp, colectia de carti politiste si mystery & thriller a capatat ritm. Anul acesta a ajuns la volumul cu numarul 54. O intreprindere care merita salutata nu numai pentru consecventa, ci si pentru ca insista in popularizarea acestui gen literar.

In colectie au aparut in egala masura autori consacrati, clasici ai genului, cat si traduceri din autori noi sau – fapt demn de toata lauda – autori romani. Mai nou, toata colectia este disponibila online pe site-ul Librariei Flacara.

Crime Scene 47 – Agentul secret, de Joseph Conrad

Un precursor al romanelor de spionaj semnate de John LeCarre si Graham Greene.
Romanul The Secret Agent a aparut in 1907, actiunea sa are loc la Londra in 1886. Datorita subiectului – terorismul – volumul este una dintre cele trei opere literare cele mai citate in mass media americana. Modern Library a asezat romanul lui Conrad in pozitia 46 intr-un top al celor mai bune romane ale secolului XX.

Crime Scene 48 – Imi ies din minti, de Stelian Turlea

Iarba verde de acasa… Dar care iarba?
Romania – locul patru in Europa la consumul de etnobotanice, cu zeci de morti anual, cu mii de internati si un milion de dependenti. Iata premisele unui nou roman de Stelian Turlea, pe care il poti citi si ca pe un document fascinant despre lumea noastra. De aceasta data, autorul urmareste soarta unor adolescenti in deriva, interesati de haine de firma, de alcool si de sex, dar, mai ales, de petreceri cu muzica galagioasa unde consuma droguri. Parinti disperati, ziaristi, politisti incearca sa puna capat flagelului. Fara izbanda. Reteaua traficantilor este mai puternica. Stelian Turlea a scris o naratiune cu un ritm precipitat, ca si cum ar fi asternut-o dintr-o suflare. Cuvintele se insiruie in fraze scurte, nervoase, exprimand violenta, oroare, manie. Cititorul nu este menajat nici o clipa si isi iese si el din minti la lectura, infiorat de faptele relatate.

Crime Scene 49 – Patiseria, de Constantin Stoiciu

Un anchetator al carui singur defect este slabiciunea pentru dulciuri.
Vara torida in capitala uneia dintre fostele tari socialiste. O serie de asasinate sordide tulbura spiritele, cu atat mai mult cu cat victimele sunt femei si barbati care cersesc in cartierul reprezentativ al bogatilor, cu speranta unei vieti mai bune. Din ratiuni politice – a zdruncina increderea populatiei in noua lume ar fi sinucigas – ancheta oficiala intarzie sa dea rezultate. Ancheta desfasurata in paralel de un fost politist obligat sa iasa la pensie aduce in prim plan Patiseria, locul de intalnire privilegiat al locuitorilor Cartierului: politicieni, oameni de afaceri, celebritati locale si straine – noii stapani ai tarii. Un roman parabola despre realitatile fostelor tari socialiste; cu personaje truculente si idei clare, prinse in angrenajul unei intrigi politiste.

Crime Scene 50 – 39 de trepte, de John Buchan

39 de trepte a fost ecranizat in 1935 de Alfred Hitchcock, apoi in 1959 a fost produsa o varianta color. A urmat inca o versiune in 1978 care este cea mai apropiata de actiunea romanului si, in cele din urma, o noua versiune pentru televiziune.

Generalul maior Sir Richard Hannay, KGB, OBE, DSO, Legiunea de Onoare, este un agent secret imaginat de John Buchan. In autobiografia sa, Memory Hold-the-Door, scriitorul lasa sa se inteleaga faptul ca Hannay a fost imaginat, cel putin partial, dupa viata lui Edmund Ironside, din Edinburg, un spion participant la La Doilea Razboi Bur. Hannay apare ca personaj principal in The Thirty-NineSteps (1915),Greenmantle (1916), The Three Hostages (1924), The Island of Sheep (1936) si ca personaj secundar inThe Courts of the Morning (1929) si Sick Heart River (1940).

Crime Scene 51 – Memento, de VT Morogan
Al treilea roman al trilogiei suedeze

Trecuse o luna de cand intuise ca blestemata aceea de lista, expediata postum de Maltezeanu, se afla in posesia lui Lars-Eric Holgerson si nu reusise inca s-o obtina. De la arestarea nevestei acestuia, Cleopatra Ionescu-Holgerson, Lars-Eric Isi consulta pacientii acasa, in vila familiei din Djursholm, iar Dora Ionescu nu mai parasise locuinta. Imposibil sa simulezi o spargere cu cineva in casa, ii repeta intruna la telefon Gun Nystrom. Lars-Eric stia, desigur, si el asta si, pregatindu-si lovitura de gratie, luase masuri de precautie. Habar nu avea de ce nu se manifesta individul, ce anume cocea inainte de a incepe santajul. Auzise ca e un om ciudat, iar oamenii ciudati sunt imprevizibili.

Crime Scene 52 – In brate straine, de Andra Pavel

Premiul Romanian Crime Writers Club pentru cel mai bun roman trimis la concursul de manuscrise, editia 2011

O poveste in care mafia nu e doar diabolica, ci si atragatoare. Prinsa intre iubire si adevar, intre a se elibera sau a-l elibera pe celalalt, protagonista romanului reuseste sa se despinda de vechiul sine si sa caute dovezi care sa sustina ca omul care o slabeste psihic e, intr-adevar, vinovat.

Crime Scene 53 – Profesionistul, de George Arion

Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, pe anul 1985

Nu cred sa existe in literatura noastra actuala vreun personaj care sa-l intreaca in popularitate pe Andrei Mladin. Construit parca in joaca, acest suav lungan a reusit sa cucereasca inimile celor mai diverse categorii de cititori (si mai ales cititoare) ajungandu-se la adevarate scandaluri intre copii si parinti, frate si sora, sot si sotie, iubit si iubita in vederea dreptului de a lectura mai intai decat celelalt (cealalta, ceilalti), cartea. Cum se explica aceasta imensa priza la public pe care a dobandit-o personajul creat de George Arion? Poate prin aceea ca (oricat ar parea de paradoxal!) Andrei Mladin este un nonerou. El este un om obisnuit (oricum intre limitele largi ale obisnuitului), un om ca (sau aproape) oricare dintre noi, un personaj care ne starneste hohote de ras, in spatele carora arde insa figura trista a clovnului.
Tudorel Urian

Crime Scene 54 – Kimonoul instelat, de Victor Eftimiu – aparut cu revista Flacara de Februarie, disponibila la chioscuri

Putini stiu ca “nebunul care a scris o mie de sonete” – Victor Eftimiu, delectandu-si admiratorii si cu o proza parcursa cu mult interes in timpul in care a trait, si cu piese dintre care unele ar cunoaste un mare succes daca ar mai intra in repertoriul teatrelor, este si autorul unui roman politist aparut in urma cu opt decenii. Kimonoul instelat pe care il readucem in atentia cititorilor ofera la lectura un cocteil savuros de intamplari senzationale, de rasturnari de situatie, de umor suculent. Cliseele genului sunt manuite cu dexteritate, fara sa lipseasca aportul original. Nu ne ramane decat sa regretam ca Victor Eftimiu n-a recidivat, propunandu-ne si alte naratiuni cu suspans. Ar fi avut un destin fulminant ca promotor in spatiul romanesc al literaturii cu detectivi si criminali.
George Arion

Comunicat Editura Crime Scene

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *