Razvan Theodorescu intra in lumea filmului documentar

TVR Cultural va invita sa urmariti in transmisiune directa vineri, 17 februarie, de la ora 20.00, o noua editie a emisiunii „Despre documentar… inca ceva in plus”, moderata de Laurentiu Damian. Academicianul Razvan Theodorescu se va afla in studioul dezbaterilor culturale pentru a comenta doua dintre productiile regizate de Mirel Iliesiu.

„Si ne-om plimba cu barca” si „In marea trecere”, regizate de Mirel Iliesiu, sunt cele doua filme documentare propuse telespectatorilor TVR Cultural. Mirel Iliesiu, unul dintre cei mai apreciati regizori ai filmelor documentare, a castigat in 1969 premiul Palme d’Or pentru film de scurtmetraj la Festivalul de la Cannes pentru documentarul “Cantecele Renasterii”.

Documentarul „In Marea trecere” a fost realizat in 1972 si a fost considerat la acea vreme ezoteric de catre cenzura. Filmul este un eseu cinematografic de o mare coerenta stilistica, ce imbina elemente care tin de pictura, cu dansul, cu muzica si cu versul.

Cel de-al doilea film, „Si ne-om plimba cu barca’, realizat in 1976, reprezinta o viziune romantica asupra unei realitati dramatice. In fata unei catastrofe asumate – inundarea unui sat cu prilejul construirii unui baraj – regizorul impune un deznodamant care tine de o anumita filozofie a vietii. Titlul filmului isi are sursa in replica finala a unuia dintre personaje, care este, de fapt, o replica a supravietuirii. Doi batrani isi vor pierde agoniseala unei vieti intregi. In timp ce batranul nu mai are nicio speranta de salvare in fata acestei grele incercari, femeia gaseste resursele interioare pentru a depasi momentul si pentru a privi cu speranta in viitor: „Lasa”, ii va spune sotului, „vedem si lacul, si ne dam cu barca, si-a fi bine”.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.