Ad Libitum – formula noua, dar nu intamplatoare

Sala Radio a gazduit vineri, 17 februarie 2012, premiera bucuresteana a noii formule Ad Libitum. Concertul a fost totodata unul omagial, fiind dedicat memoriei violonistului Adrian Berescu, al carui loc in cvartet a fost ocupat cu mandrie si talent de cel mai cunoscut violinist roman al momentului, Alexandru Tomescu.

Cvartetul de instrumente cu coarde “Ad Libitum” a fost infiintat la Iasi, in 1988, de catre Adrian Berescu (vioara I), Serban Mereuta (vioara a II-a), Bogdan Bisoc (viola) si Filip Papa (violoncel), sub indrumarea profesorului Bujor Prelipcean. In acest format au cunoscut succese artistice rasplatite cu distinctii importante atat in tara, cat si in strainatate. Pierderea lui Adrian Berescu in 2011 intr-un accident rutier a insemnat un moment de cumpana in evolutia cvartetului. Cu toate acestea, ceilalti trei membri au ales sa pastreze vie memoria colegului lor, continuand sa cante intr-o formula noua, cu Alexandru Tomescu la vioara intai.

Mai tanar, dar nu mai putin talentat, purtand in spate experienta a sute de recitaluri si concerte dupa un debut la varsta de doar 9 ani, Alexandru Tomescu este considerat pe buna dreptate cel mai valoros violinist roman al prezentului. Din 2002, el este solist concertist permanent al Orchestrei Nationale Radio Bucuresti, iar in 2007 a castigat dreptul de a canta pentru 5 ani la una dintre cele mai bine conservate viori Stradivarius, cea folosita anterior de maestrul Ion Voicu. De asemenea, Alexandru Tomescu este implicat activ in promovarea muzicii clasice, tot el fiind cel care in aprilie 2009 a cantat pentru o jumatate de ora intr-o statie de metrou. Avand in vedere efectul pe care muzica clasica l-a avut atunci asupra bucurestenilor grabiti, experimentul a fost considerat un adevarat succes. Iar vineri, alaturi de colegii din Ad Libitum, violonistul cu interpretare profunda a dat tot ce avut mai bun.

Cei patru muzicieni prezenti pe scena Studioului de Concerte “Mihail Jora” au impresionat audienta prin interpretarea fara cusur a partiturilor, dar si prin comunicarea armonioasa dintre ei. Sincronizate pana la perfectiune, gesturile de manuire a instrumentelor au dat glas acestora spre incantarea numerosilor spectatori – actori, cantareti, iubitori de muzica clasica – veniti sa vada, dar mai ales sa auda, ce are de oferit noua versiune a cvartetului. In programul ales pentru interpretare muzicienii au coborat pe portativ la de la “Calaretul” lui Joseph Haydn (Cvartet in Sol Major, Op. 74 Nr. 3) la “Cvartetul in Do Minor” (Op. 18 Nr. 4) al lui Ludwig van Beethoven, prin “Voces Intimae” a lui Jean Sibelius (Cvartet in Re Minor, Op. 56).

Dupa aplauzele sustinute ale publicului fascinat de calitatea executiilor membrilor cvartetului, acestia au revenit pe scena pentru a bisa. Finalul i-a fost dedicat tot lui Adrian Berescu, asa cum a fost de altfel intregul eveniment.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.