O duminica clasica la TCM: “Cetateanul Kane”

TCM difuzeaza filmul clasic “Cetateanul Kane/Citizen Kane” (SUA, 1941), in regia lui Orson Welles, pe 26 februarie, de la ora 15.00. Drama plina de mister, “Cetateanul Kane” este considerata una dintre cele mai mari pelicule ale tuturor timpurilor, datorita inovatiilor aduse in domeniul realizarii cinematografice si al structurii narative.

Actiunea filmului se invarte in jurul figurii lui Charles Foster Kane, personaj inspirat partial de magnatul american William Randolph Hearst. Cariera lui Kane in ziaristica se naste din dorinta de a face un bine societatii, dar treptat se indreapta spre o urmarire nemiloasa a acapararii de glorie si putere. Filmul este alcatuit in buna parte din flashback-uri si dezvaluie cautarile unui reporter care incearca sa rezolve misterul declansat de un cuvant rostit de magnat pe patul de moarte.

Din distributie face parte Orson Welles, William Alland, Dorothy Comingore, Ruth Warrick. Filmul a avut noua nominalizari la Premiile Oscar din 1942 si a castigat la categoria Cel mai bun scenariu.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.