Noutati Polirom: “Blazon de bastard” de Vladimir Nabokov

Editura Polirom a publicat de curand, in traducerea Ancai Gabriela Sirbu, primul roman scris de Vladimir Nabokov de dupa stabilirea in Statele Unite: este vorba despre “Blazon de bastard”, carte aparuta in 1947 – cel de-al saptesprezecelea tiltlu al seriei initiate de Polirom in primavara lui 2008. Romanul descrie o lume marcata de tirania unei dictaturi politice.

Profesorul Adam Krug, renumit filosof in tara sa, este singurul care refuza sa se supuna regimului, preluand functia de presedinte al universitatii in noul an de invatamant, nu atat principial, cat din motive legate de viata sa personala, in care are loc o tragedie ce il face sa simta nevoia de-a se retrage pentru o vreme din societate si a-si petrece timpul impreuna cu fiul sau.
Acest lucru este vazut ca un afront adus noii linii de gandire impuse de dictatorul Paduk (intamplator, fost coleg de scoala cu Adam Krug) si “Partidul Oamenilor Obisnuiti”, pentru care traiul individual este considerat periculos, diferentele dintre oameni trebuie aplatizate, iar unica sursa de bunastare a societatii este statul. Dictatorul Paduk dispune, asadar, sa fie arestati toti apropiatii filozofului, sperand astfel sa atraga sprijinul lui Krug pentru a valida noul regim si o noua lume birocratica, sublima prin absurditatea ei.

“Vladimir Nabokov a scris un roman emotionant despre drama unui om civilizat, captiv intr-o lume tiranica – exista o sumbra si infioratoare inevitabilitate in trairile, actiunile si umanitatea protagonistului sau” (The New York Times)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.