“The Artist”, marele castigator de la Oscarurile din 2012

Cea de a 84-a editie a Premiilor Oscar acordate de Academia Americana de Film s-a desfasurat pe 26 februarie la Centrul Hollywood and Highland din Hollywood, California si a fost prezentata de Billy Crystal, care a ajuns astfel sa fie gazda a Oscarurilor pentru a noua oara. “The Artist” a castigat premiul pentru Cel mai bun film, alaturi de alte patru premii.

Morgan Freeman a deschis seara spunand ca inca de la inceputurile filmului toti am fost vrajiti de magia peliculelor si aceasta ceremonie este un prilej sa aruncam o privire in trecut, introducand astfel clipul promo, prin care gazda Billy Crystal a trecut prin filmele nominalizate, iesind apoi din ecran pe scena premiilor. In pasi de dans si cantand (“Doar nu credeati ca n-o s-o cant, nu?”), Billy a prezentat pe scurt si presarand glume cele noua filme nominalizate la categoria Cel mai bun film, pentru ca “noua este noul cinci”. 🙂

Primele distinctii acordate au fost:

Cea mai buna imagine
Robert Richardson – “Hugo”

Cea mai buna regie artistica
Dante Ferretti Francesca lo Schiavo – “Hugo”

Cele mai bune costume
Mark Bridges – “The Artist”

Cel mai bun machiaj
Mark Coulier, J. Roy Helland – “The Iron Lady”

Sandra Bullock a facut o introducere in limba germana a categoriei Cel mai bun film strain si ne-a anuntat ca “A Separation” (Iran) este pelicula castigatoare, dupa care Billy Crystal l-a invitat in scena pe Christian Bale, care le-a prezentat pe cele cinci doamne talentate nominalizate in categoria Cea mai buna actrita in rol secundar. Iar Oscarul a mers la… Octavia Spencer (cea care a interpretat-o cu atat de mult suflet pe Minny Jackson din “The Help”), care, aplaudata in picioare de intreaga sala, a multumit plangand in hohote familiei si echipei filmului.

Dupa un material video amuzant despre un asa-zis focus grup alcatuit din dezaxati care isi dadeau cu parerea despre filmul “Vrajitorul din Oz”, Tina Fey si Bradley Cooper au anuntat nominalizarile pentru Cel mai bun montaj, categorie castigata de Kirk Baxter si Angus Hall – “The Girl With the Dragon Tattoo” si pentru Cel mai bun montaj de sunet: Philip Stockton si Eugene Gearty – “Hugo”. Cei doi au anuntat de asemenea castigatorii la categoria Cel mai bun mixaj de sunet si anume Tom Fleischman si John Midgley – “Hugo”.

Doi acrobati au zburat apoi cu gratie peste capetele celor prezenti in sala, urmati fiind de un moment artistic derulat pe scena si pe deasupra scenei de catre o trupa celebra – Cirque du Soleil. Ulterior, Gwyneth Paltrow si Robert Downey Jr – urmat de niste cameramani care chipurile il ajutau sa filmeze un documentar intitulat “Prezentatorul” 🙂 – au regizat o ciondaneala in urma careia au anuntat castigatorul pentru Cel mai bun documentar: “Undefeated”.

Cel mai bun film de animatie al lui 2011 este “Rango”, iar premiul Oscar pentru Cele mai bune efecte speciale a revenit – daca nu v-ati prins deja incotro se tot duc premiile – filmului “Hugo”. 🙂

Cel mai bun actor in rol secundar a fost desemnat, dupa cum se zvonea si pe la casele de pariuri, Christopher Plummer (pentru “Beginners”), care este si cel mai in varsta actor care a castigat vreodata un Oscar. “Esti doar cu doi ani mai mare decat mine, unde ai fost toata viata mea?” a interogat actorul statueta pe care a obtinut-o pentru prima oara, dupa care le-a multumit competitorilor sai, echipei filmului si familiei.

Presedintele Academiei Americane de Film Tom Sherak a multumit intr-un scurt discurs gazdei Oscarurilor Billy Crystal si tuturor celor care urmaresc ceremonia, dupa care Penelope Cruz si Owen Wilson au prezentat nominalizatii la categoria Cea mai buna coloana sonora, castigator fiind Ludovic Bource – “The Artist”. Will Ferrell si Zach Galifianakis si-au facut aparitia ciocnind niste talgere si au anuntat nominalizarile pentru Cel mai bun cantec original, categorie castigata de Bret McKenzie – “The Muppets”.

Premiul Academiei Americane pentru Cel mai bun scenariu adaptat a mers la Alexander Payne, Nat Faxon si Jim Rash pentru “The Descendants”, iar cel pentru Cel mai bun scenariu original la Woody Allen (“Midnight in Paris”), care nu a fost prezent la decernare.

Fetele din “Bridesmaids” au anuntat castigatorii pentru Cel mai bun scurtmetraj reality (“The Shore” – Terry George si Oorlagh George), Cel mai bun scurtmetraj documentar (“Saving Face” – Daniel Junge, Sharmeen Obaid-Chinoy) si Cel mai bun scurtmetraj de animatie (“The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore” – William Joyce, Brandon Oldenburg).

Michael Douglas, castigator a doua Oscaruri de-a lungul carierei sale, ne-a adus la cunostinta castigatorul categoriei Cel mai bun regizor: Michel Hazanavicius – “The Artist”, aflat la primul Oscar castigat dupa trei nominalizari. “Mi-am uitat discursul… Sunt cel mai fericit regizor din lume!” ne-a spus Hazanavicius, dupa care a multumit tuturor colaboratorilor sai si celor care i-au acordat premiul.

Meryl Streep ne-a anuntat ca Dick Smith, James Earl Jones si Oprah Winfrey au primit deja Oscarurile de onoare, iar cei trei, prezenti intr-o loja, au fost aplaudati de cei din sala ridicati de pe scaune. Apoi, pe fundalul piesei “What a wonderful world”, a rulat un material cu numele si imaginile unor actori, regizori, producatori, ingineri de sunet etc dar si ale altor personalitati din afara lumii filmului, plecate dintre noi: Annie Girardot, John Calley, Whitney Houston, Peter E. Berger, Peter Falk, Laura Ziskin, Steve Jobs, Sidney Lumet, Bill Varney, Ben Gazzara, Elizabeth Taylor etc.

Natalie Portman a facut scurte prezentari fiecarui rol interpretat de cei cinci nominalizati la categoria Cel mai bun actor, dupa care a anuntat marele castigator: Jean Dujardin in “The Artist”. “I love your country!” a rasuflat emotionat actorul, dupa care le-a multumit tuturor celor care l-au inspirat de-a lungul timpului, echipei filmului si familiei. “Daca George Valentin (personajul interpretat de el in “The Artist” n.r.) ar putea vorbi, acum ar spune: “Multumesc, genial, formidabil! Va iubesc!” a incheiat Dujardin in strigate de entuziasm.

A venit apoi randul lui Colin Firth sa prezinte nominalizatele la categoria Cea mai buna actrita. Meryl Streep, aplaudata in picioare si ovationata ca la meci, a castigat cel de-al treilea Oscar din cariera (avand un total de 17 nominalizari de-a lungul carierei) pentru prestatia din “The Iron Lady” si a multumit emotionata sotului ei si tuturor colegilor si prietenilor ei, marturisind ca pentru ea cele mai importante sunt prietenia si bucuria de a face filme alaturi de oameni minunati.

“Omul care face imposibilul posibil”, dupa cum l-a introdus Billy Crystal, Tom Cruise a fost cel care a anuntat premiul pe care orice pelicula si l-ar dori: Cel mai bun film. Iar Oscarul a mers, conform previziunilor, la minunata pelicula “The Artist” (producator Thomas Langmann), a carei echipa, incluzand si cainele, a urcat pe scena pentru a primi distinctia. 🙂

Share

One thought on ““The Artist”, marele castigator de la Oscarurile din 2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *