Prietenii NexT vin la festival cu 17 scurtmetraje

La cea de-a sasea editie, Festivalul International de Film NexT are mai multi prieteni ca niciodata, ale caror filme vor putea fi vizionate in sectiunea Festival Friends, prezentata de HBO. Prietenii noi si vechi ai festivalului vin la NexT cu un numar total de 17 scurtmetraje, iar majoritatea dintre acestea vor fi prezentate in premiera in Romania.

Cea mai prietenoasa sectiune a festivalului va cuprinde scurtmetraje semnate de regizori ce au concurat pentru Trofeul NexT la editiile anterioare, de apropiatii Societatii Culturale NexT si de prietenii pe care festivalul ii castiga cu fiecare editie.

Programul Festival Friends este prezentat de HBO, un alt prieten al festivalului, care este alaturi de NexT si la aceasta editie. Despre colaborarea deja traditionala dintre HBO si NexT, Irina Catanchin, Marketing & PR Manager HBO Romania, declara: “Suntem alaturi de NexT de cativa ani deja si ne bucuram sa prezentam si anul acesta sectiunea Festival Friends, foarte draga noua, intrucat avem ocazia sa aducem in fata publicului filmele unor regizori romani tineri si talentati, prieteni ai festivalului, dar si ai nostri. HBO nu poate lipsi de la cel mai important festival de scurt si mediu metraj din Romania.”

Pentru ca nu numai spectatorii isi doresc sa revina an de an la NexT, ci si fostii invitati, in programul Festival Friends se regasesc filme realizate de Paul Negoescu, Timea Varkonyi, Romain Delange si A.J. Bond care la editiile trecute au concurat pentru Trofeul NexT. De altfel, Paul Negoescu este unul dintre cei mai vechi prieteni ai festivalului, scurtmetrajele sale fiind proiectate in cinci din cele sase editii ale evenimentului.

A.J. Bond va fi prezent anul acesta la festival in calitate de regizor al fimului “Madame Perrault’s Bluebeard”, dupa ce la prima editie NexT a fost invitatul festivalului ca producator al scurtmetrajul “The Saddest Boy in the World” regizat de Jamie Travis.
Regizoarele Iulia Rugina si Stanca Radu au facut parte din competitia festivalului NexT in 2007, respectiv 2008 iar anul acesta le regasim in sectiunea Festival Friends alaturi de Eva Pervolovici cu trilogia “30-40-50”.

Pe Nash Edgerton cei mai multi spectatori si-l amintesc pentru scurtmetrajul “Spider” (prezentat in programul Future Shorts la NexT 2008), despre glumele intre prieteni care merg prea departe si scapa de sub control. Festival Friends va prezenta noul sau scurtmetraj, “Bear”, care a castigat deja o serie de premii importante, precum Best Short Film Award la Festivalurile de Film de la Saint Tropez, Strasbourg si Leeds. In plus, “Bear” a fost unul din cele mai discutate scurtmetraje la Sundance si a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Cannes 2011. Pe langa activitatea regizorala, Nash Edgerton a jucat in numeroase filme si va face parte din distributia noului film al regizoarei Kathryn Bigelow, castigatoare a doua premii Oscar pentru “The Heart Locker”.

Regizorii Radu Jude si Maya Vitkova sunt de asemenea unii dintre prietenii cei mai vechi ai festivalului. Dupa ce anul trecut au fost prezenti cu doua filme diferite in sectiunea Festival Friends, anul acesta ei revin la NexT cu filmul “My tired father”, pentru care Maya Vitkova semneaza regia iar Radu Jude scenariul. Scurtmetrajul are deja un traseu festivalier impresionant, fiind proiectat la numeroase evenimente de film din lume.

La Festival Friends nu vor fi proiectate doar filme semnate de regizori deja consacrati, ci si de liceeni pasionati de cinema si pe care NexT doreste sa ii sprijine in demersul lor, cu speranta ca la editiile viitoare vor ajunge sa faca parte din competitie. Printre acestia se numara Luca Istodor cu filmul “Gogu contraataca” si Pau Vlad-Cristian cu “The Dreamer”.

Cei mai vechi si buni prieteni ai festivalului (precum Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Iulia Rugina) dar si cei noi vorbesc despre filmele cu care vin la Festival Friends in clipul urmator.

Festival Friends @ NexT 2012

Vezi mai multe video din evenimente

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.